Sposób przygotowania:
Ukraińskie pierogi z jagodami.
Na stolnicę wysypać mąkę,wbić jajo,wlać wodę.Posolić i zagnieść,po czym odstawić.Owoce leśne przebrać i wymieszać
delikatnie z cukrem.Ciasto rozwałkować cienko,wycinać krążki i
na każdy nałożyć nadzienie z jagód.Dokładnie zlepić pierożki i
wrzucać na gotującą się wodę i gotować,aż wypłyną.Wyjąć łyżką
cedzakową i osączyć.Ubić śmietankę z cukrem.Podawać pierogi
na gorąco lub zimno,polane śmietanką i przybrane resztą jagód
oraz poziomkami.
delikatnie z cukrem.Ciasto rozwałkować cienko,wycinać krążki i
na każdy nałożyć nadzienie z jagód.Dokładnie zlepić pierożki i
wrzucać na gotującą się wodę i gotować,aż wypłyną.Wyjąć łyżką
cedzakową i osączyć.Ubić śmietankę z cukrem.Podawać pierogi
na gorąco lub zimno,polane śmietanką i przybrane resztą jagód
oraz poziomkami.
Henia
marietta