marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ukraińskie pierogi z jagodami.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Składniki na ciasto pierogowe wyrobić i zagnieść.Jagody przebrać i zmieszać z cukrem.

Ukraińskie pierogi z jagodami.

Składniki:

Ukraińskie pierogi z jagodami.

 

  • 350 g.mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 135 ml.wody,
  • sól.
  • Nadzienie:
  • 500 g.jagód,
  • 50 g.cukru,
  • 250 ml.śmietanki 30%,
  • kilka łyżek jagód i poziomek do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Ukraińskie pierogi z jagodami.
Na stolnicę wysypać mąkę,wbić jajo,wlać wodę.Posolić i zagnieść,po czym odstawić.Owoce leśne przebrać i wymieszać
delikatnie z cukrem.Ciasto rozwałkować cienko,wycinać krążki i
na każdy nałożyć nadzienie z jagód.Dokładnie zlepić pierożki i
wrzucać na gotującą się wodę i gotować,aż wypłyną.Wyjąć łyżką
cedzakową i osączyć.Ubić śmietankę z cukrem.Podawać pierogi
na gorąco lub zimno,polane śmietanką i przybrane resztą jagód
oraz poziomkami.