Sposób przygotowania:
Barszcz po ukraińsku
Fasolę dokładnie wypłukać, zalać wodą i odstawić do na moczenia, najlepiej na całą noc. Następnego dnia fasolę zalać świeżą wodą i gotować na wolnym ogniu, aż będzie miękka.
Gdy fasola będzie prawie miękka dodać sól i ziemniaki i nadal gotować. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać pokrojony boczek i smażyć, następnie dodać drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć.
Dodać rozgniecione 2 ząbki czosnku, a po chwili obraną, umytą i pokrojoną marchewkę, pietruszkę i poszatkowaną kapustę oraz liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.
Całość dusić na wolnym ogniu, pod koniec dodać przecier pomidorowy. Na drugiej patelni rozgrzać olej i starte na grubych oczkach tarki buraki, smażyć na wolnym ogniu, a po chwili dodać trochę wody i dusić pod przykryciem, aż zmiękną.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Gdy ziemniaki będą już lekko miękkie do garnka dodać zawartość obu patelni i całość w dalszym ciągu gotować na wolnym ogniu.
Garnek z zupa zdjąć z ognia i doprawić ją do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem, majerankiem, mielonym kminkiem i rozgniecionym czosnkiem.
*barszcz podawać z posiekaną natką pietruszki, śmietaną i kromką razowego chleba.
Gdy fasola będzie prawie miękka dodać sól i ziemniaki i nadal gotować. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać pokrojony boczek i smażyć, następnie dodać drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć.
Dodać rozgniecione 2 ząbki czosnku, a po chwili obraną, umytą i pokrojoną marchewkę, pietruszkę i poszatkowaną kapustę oraz liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.
Całość dusić na wolnym ogniu, pod koniec dodać przecier pomidorowy. Na drugiej patelni rozgrzać olej i starte na grubych oczkach tarki buraki, smażyć na wolnym ogniu, a po chwili dodać trochę wody i dusić pod przykryciem, aż zmiękną.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Gdy ziemniaki będą już lekko miękkie do garnka dodać zawartość obu patelni i całość w dalszym ciągu gotować na wolnym ogniu.
Garnek z zupa zdjąć z ognia i doprawić ją do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem, majerankiem, mielonym kminkiem i rozgniecionym czosnkiem.
*barszcz podawać z posiekaną natką pietruszki, śmietaną i kromką razowego chleba.