SUPERPRZEPIS

Barszcz po ukraińsku

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Barszcz po ukraińsku Więcej zdjęć (5)

Barszcz ukraiński, to danie jednogarnkowe. Pracochłonne i wymagające czasu, ale warto mu ten czas poświęci, bo tylko wtedy będziemy mogli delektować się jego pełnym smakiem. Najlepiej smakuje odgrzewany.

Składniki:

Barszcz po ukraińsku

 

Sposób przygotowania:

Barszcz po ukraińsku
Fasolę dokładnie wypłukać, zalać wodą i odstawić do na moczenia, najlepiej na całą noc. Następnego dnia fasolę zalać świeżą wodą i gotować na wolnym ogniu, aż będzie miękka.

Gdy fasola będzie prawie miękka dodać sól i ziemniaki i nadal gotować. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać pokrojony boczek i smażyć, następnie dodać drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć.

Dodać rozgniecione 2 ząbki czosnku, a po chwili obraną, umytą i pokrojoną marchewkę, pietruszkę i poszatkowaną kapustę oraz liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.

Całość dusić na wolnym ogniu, pod koniec dodać przecier pomidorowy. Na drugiej patelni rozgrzać olej i starte na grubych oczkach tarki buraki, smażyć na wolnym ogniu, a po chwili dodać trochę wody i dusić pod przykryciem, aż zmiękną.

Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Gdy ziemniaki będą już lekko miękkie do garnka dodać zawartość obu patelni i całość w dalszym ciągu gotować na wolnym ogniu.

Garnek z zupa zdjąć z ognia i doprawić ją do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem, majerankiem, mielonym kminkiem i rozgniecionym czosnkiem.

*barszcz podawać z posiekaną natką pietruszki, śmietaną i kromką razowego chleba. 
Barszcz po ukraińsku
Buraki obrać, opłukać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Barszcz po ukraińsku
Cebulę, pietruszkę i ziemniaki obrać i opłukać.
Barszcz po ukraińsku
Warzywa drobno pokroić w kostkę i podsmażyć.
Barszcz po ukraińsku
Garnek z zupa zdjąć z ognia i doprawić ją do smaku