Kuchnia ukraińska zbliżona jest do kuchni polskiej, czerpie również inspiracje z kuchni rosyjskiej. Potrawy przyrządzane na Ukrainie należą do tłustych i ciężkostrawnych, jednak są lubiane i nęcą podniebienia.
Popularne są
dania mączne z kaszą lub ziemniakami oraz polane śmietaną albo tłuszczem ze skwarkami. Podstawę wielu dań stanowią ryby podawane w różnej postaci, zazwyczaj wędzone lub serwowane jako przekąski do piwa lub kwasu chlebowego. Będąc na Ukrainie, warto spróbować również regionalnego chleba.
Najbardziej znaną potrawą jest
barszcz ukraiński, ugotowany z buraków, fasoli, marchwi, ziemniaków i kapusty kiszonej. Do zupy dodaje się tłustą śmietanę, którą zabarwia się barszcz podany już na talerzu. Potrawę powinno zagryzać się świeżym, chrupiącym chlebem. Popularne są również
kapuśniak, chłodnik, juszka, zielony barszcz (szczawiowa) i solanka (zupy rybne).
W kuchni ukraińskiej popularne są także warenyky - mączne potrawy gotowane na parze przypominające polskie uszka. Mogą być faszerowane mięsem, ziemniakami, twarogiem lub wiśniami. Warto wspomnieć również o
pierogach ruskich, wypełnionych białym serem z rodzynkami (wersja na słodko), ziemniakami bądź ziemniakami z serem (wersja na słono);
pielmieni (pierogi z mięsnym farszem); oraz
młynci - placki na zaczynie drożdżowym przypominające naleśniki, z kawałkami mięsa, ryb, masłem lub śmietaną.
Do potraw narodowych zaliczana jest także
słonina wieprzowa, podawana w każdej postaci - słonej, duszonej, słodkiej i wędzonej. Ukraińcy dodają słoninę do zup oraz drugich dań, serwując ją z chlebem i musztardą.
Kuchnia ukraińska to także bogactwo alkoholu: piwa, wódek i win, ale najbardziej popularnym napojem jest
kwas chlebowy, który przynosi orzeźwienie w czasie upału. Ceniony jest także
sok z brzozy.
Wyjątkowo popularnymi daniami z ciasta, podawane na słodko lub w formie wytrawnej są pirożki często zwane bilaszi. Wytwarzane z ciasta na pączki, wypełnione nadzieniem i smażone na głębokim tłuszczu. Warto również spróbować czebureka, czyli placka wypełnionego farszem. Do popularnych mącznych przysmaków należą również bliny, które wyglądem są dużo cieńsze niż odmiana rosyjska i bardziej przypominają naleśniki.
Zdjęcie: Fotolia