Mati13

Mati13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 889]

Ucierana babka z sokiem z pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przepis na zwykłą babkę o pomaraczowym aromacie z dodatkiem kandyzowanych owoców. Można polać polewą lub lukrem.

Ucierana babka z sokiem z pomarańczy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ucierana babka z sokiem z pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Ucierana babka z sokiem z pomarańczy
Masło zmiksowałem na puch razem z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodawałem po 1 żółtku i dalej miksowałem. Z pomarańczy wycisnąłem sok, 3-4 łyżki soku stopniowo dodałem do masy ciągle miksując. Następnie dodałem mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Kiedy dokładnie zmiksowałem dodałem kandyzowane owoce. Na koniec dodałem pianę ubitą z białek, mieszałem szpatułką tak długo aż wszystko się połączyło. Ciasto przelałem do natłuszczonej i podsypanej formy na babkę. Piekłem ok. 40 minut w temperaturze 170*
Ucierana babka z sokiem z pomarańczy
masło trzeba utrzeć z cukrem pudrem na puch
Ucierana babka z sokiem z pomarańczy
następnie dodałem mąkę i kandyzowane owoce
Ucierana babka z sokiem z pomarańczy
z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy do ciasta
Ucierana babka z sokiem z pomarańczy
ciasto przekładamy do foremki i pieczemy.

Tagi:

jajko jajka