Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Dwukolorowa babka ucierana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Do ciasta można dodać aromat o dowolnym zapachu.

Dwukolorowa babka ucierana

Składniki:

Dwukolorowa babka ucierana

 

Sposób przygotowania:

Dwukolorowa babka ucierana
Margarynę z cukrem pudrem utrzeć na pulchną masę dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, maślankę, wymieszać. Pod koniec dodać sok z cytryny, aromat i sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć do przygotowanej formy. Drugą połowę połączyć z kakao, wyłożyć na jasne ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 30-40 minut. Upieczone i ostudzone ciasto oblać polewą czekoladową.

Tagi:

jajko jajka