jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Babka pomarańczowo-kakaowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ucierana babka o smaku pomarańczowo-kakaowym oblana mleczną czekoladą:)

Babka pomarańczowo-kakaowa

Składniki:

Babka pomarańczowo-kakaowa

 

  • CIASTO
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • 1½ szklanki cukru kryształu
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka aromatu pomarańczowego

 

  • POLEWA
  • 15 dag czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki mleka pełnotłustego

 

  • DEKORACJA
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej świeżej lub suszonej

 

Sposób przygotowania:

Babka pomarańczowo-kakaowa
Ze składników na ciasto, jajka ubić z cukrem kryształem, a następnie dodać olej, sok oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i połączyć, cały czas ucierając mikserem. Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać kakao, a do drugiej aromat pomarańczowy. Następnie do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną średniej tortownicy lub formy babkowej wyłożyć najpierw jasną część ciasta, a potem ciemną. Babkę piec w temperaturze 180°C około 60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia, a kiedy ostygnie wykonać polewę z rozpuszczonej na małym ogniu czekolady z dodatkiem mleka i masła. Udekorować świeżą lub suszoną skórką pomarańczową.