Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Ucierane ciasto cytrynowo- kokosowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto, które zasmakuje wielbicielowi prostych ciast.

Ucierane ciasto cytrynowo- kokosowe

Składniki:

Ucierane ciasto cytrynowo- kokosowe

 

  • 25 dag margaryna,
  • 2 szklanki mąka,
  • 1 szklanka cukier,
  • 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukier waniliowy,
  • 5 sztuk jajka,
  • 3 łyżki wiórki kokosowe,
  • 100 ml olej,
  • 1 szczypta Sól,
  • 1 sztuka cytryna,
  • 1 łyżeczka sok z cytryny,
  • 1 łyżeczka wod gorąca,
  • 0,5 szklanki cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto cytrynowo- kokosowe
Cytrynę po uprzednim dokładnym umyciu wycieramy, ścieramy z niej, na tarce o drobnych oczkach skórkę, a później wyciskamy sok. Sok mieszamy ze skórką z cytryny. Miękką margarynę ucieramy dodając do niej żółtka jaj i cukier waniliowy. Następnie dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania jednolitej masy( cukier nie powinien być wyczuwalny). Do masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, gdy składniki połączą się dodajemy olej. Następnie dodajemy sok i skórkę z cytryny i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i ucieramy. W międzyczasie białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do masy dodajemy po łyżce ubitej piany z białek delikatnie ją mieszając.
Masę przekładamy do keksówki i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy przez około 45 minut. Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i wodą. Lukrem polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.

Tagi:

jajko jajka