Sposób przygotowania:
Ucierane ciasto cytrynowo- kokosowe
Cytrynę po uprzednim dokładnym umyciu wycieramy, ścieramy z niej, na tarce o drobnych oczkach skórkę, a później wyciskamy sok. Sok mieszamy ze skórką z cytryny. Miękką margarynę ucieramy dodając do niej żółtka jaj i cukier waniliowy. Następnie dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania jednolitej masy( cukier nie powinien być wyczuwalny). Do masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, gdy składniki połączą się dodajemy olej. Następnie dodajemy sok i skórkę z cytryny i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i ucieramy. W międzyczasie białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do masy dodajemy po łyżce ubitej piany z białek delikatnie ją mieszając.
Masę przekładamy do keksówki i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy przez około 45 minut. Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i wodą. Lukrem polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.
Masę przekładamy do keksówki i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy przez około 45 minut. Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i wodą. Lukrem polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.
Czesiu
Agunia
Dorota0309