Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Szarlotka z lukrem i malinami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zapraszam na pyszną szarlotkę, wzbogaconą lukrem i kwaśnymi malinami. Szarlotka pysznie pachnie cynamonem, jest idealna na podwieczorek. Smacznego.

Szarlotka z lukrem i malinami

Składniki:

Szarlotka z lukrem i malinami

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • 2 lekko kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia

Jabłka:

  • 1 kg kwaśnych i twardych jabłek
  • 1 cukier waniliowy
  • cynamon mielony według uznania

Lukier:

  • 1 białko
  • około 1 szklanka cukru pudru

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Szarlotka z lukrem i malinami
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.

2. Jabłka: Owoce myjemy i osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie odciskamy z nadmiaru soku.

3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części, jedną część wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy bułką tartą, nakładamy równomiernie jabłka i oprószamy cukrem waniliowym i cynamonem. Następnie wałkujemy drugą część ciasta i wykładamy na jabłka, nakłuwamy widelcem.

4. Pieczenie: Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy i kroimy w kwadraty.

5. Lukier i dekoracja: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem, cukier dodajemy stopniowo, gdy lukier będzie gęsty i biały smarujemy nom każdy kawałek ciasta, na koniec dekorujemy malinami, wcześniej umytymi i dokładnie osuszonymi.

6. Podanie: Tak przegotowane ciasto podajemy. Smacznego życzę.



Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.