Sposób przygotowania:
Szarlotka z lukrem i malinami
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.
2. Jabłka: Owoce myjemy i osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie odciskamy z nadmiaru soku.
3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części, jedną część wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy bułką tartą, nakładamy równomiernie jabłka i oprószamy cukrem waniliowym i cynamonem. Następnie wałkujemy drugą część ciasta i wykładamy na jabłka, nakłuwamy widelcem.
4. Pieczenie: Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy i kroimy w kwadraty.
5. Lukier i dekoracja: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem, cukier dodajemy stopniowo, gdy lukier będzie gęsty i biały smarujemy nom każdy kawałek ciasta, na koniec dekorujemy malinami, wcześniej umytymi i dokładnie osuszonymi.
6. Podanie: Tak przegotowane ciasto podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
2. Jabłka: Owoce myjemy i osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie odciskamy z nadmiaru soku.
3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części, jedną część wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy bułką tartą, nakładamy równomiernie jabłka i oprószamy cukrem waniliowym i cynamonem. Następnie wałkujemy drugą część ciasta i wykładamy na jabłka, nakłuwamy widelcem.
4. Pieczenie: Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy i kroimy w kwadraty.
5. Lukier i dekoracja: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem, cukier dodajemy stopniowo, gdy lukier będzie gęsty i biały smarujemy nom każdy kawałek ciasta, na koniec dekorujemy malinami, wcześniej umytymi i dokładnie osuszonymi.
6. Podanie: Tak przegotowane ciasto podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
kuchenny świat
Babeczka35
Dziękuję :)
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję.