Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ucierane ciasto z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ciasto przygotowałam wg przepisu Anny133, troszkę go tylko zmodyfikowałam... Wyszło bardzo pyszne, w sam raz do popołudniowej kawki:)

Ucierane ciasto z brzoskwiniami

Składniki:

Ucierane ciasto z brzoskwiniami

 

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto z brzoskwiniami

Etap 1

Ucierane ciasto z brzoskwiniami
Tłuszcz utarty z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Miękką palmę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Etap 2

Ucierane ciasto z brzoskwiniami
Oddzielone od białka żółtko dodane do utartej z cukrem palmy.

Do tego dodawać po jednym żółtku i cały czas ucierać.

Etap 3

Ucierane ciasto z brzoskwiniami
Skórka starta z cytryny dodana do masy z tłuszczu cukru i żółtek.

Dodać skórkę cytrynową, wymieszać.

Etap 4

Ucierane ciasto z brzoskwiniami
Obie mąki i proszek do pieczenia dodawane stopniowo do utartej masy.

Do masy stopniowo dodawać obie mąki i proszek do pieczenia. Dobrze utrzeć.

Etap 5

Ucierane ciasto z brzoskwiniami

Białka ubić na sztywno.

Etap 6

Ucierane ciasto z brzoskwiniami

Pianę z białek dodać do ciasta. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

Etap 7

Ucierane ciasto z brzoskwiniami

Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (ok. 23x36 cm), wyrównać powierzchnię.

Etap 8

Ucierane ciasto z brzoskwiniami

Brzoskwinie umyć, pokroić w półplasterki przy okazji usuwając pestki, obtoczyć w mące ziemniaczanej.

Etap 9

Ucierane ciasto z brzoskwiniami

Owoce rozłożyć na cieście.

Etap 10

Ucierane ciasto z brzoskwiniami

Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut (sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.


Tagi:

jajko jajka