Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Ucierane ciasto z gruszkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto jest delikatne, fajnie komponuje się ze smakiem gruszek, ale z powodzeniem można zastąpić gruszki innymi owocami, np, jabłkami.

Ucierane ciasto z gruszkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ucierane ciasto z gruszkami

 

  • 12,5 dag+ 1 łyżka margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 0,75 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1- 2 gruszki

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto z gruszkami
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Miękką margarynę ucieramy z żółtkami jaj i cukrem na puszystą masę. Dobrze jest użyć drobnego cukru. Dodajemy cukier waniliowy i dalej ucieramy. Do masy przesiewamy mąkę pszenną( używam Szymanowskiej) wraz z proszkiem do pieczenia, ciągle ucierając dodajemy olej słonecznikowy. W międzyczasie ubijamy sztywną pianę z białek dodając do nich szczyptę soli( lepiej się ubija). Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodajemy do niej po łyżce piany z białek delikatnie mieszając kulką do ucierania ciasta. Na koniec masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, drugą pozostawiamy bez zmian. Blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy mąką pszenną. Wykładamy do blaszki najpierw ciemną masę, a później jasną. Gruszki możemy obrać, ale nie musimy. Następne przekrawamy je na pół, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy gruszki w półplasterki. Układamy je na cieście. Pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ciasto możemy dowolnie udekorować, np. polewą czekoladową.
Ucierane ciasto z gruszkami
babka
Ucierane ciasto z gruszkami
ciasto piaskowe