Sposób przygotowania:
Ucierane ciasto z gruszkami
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Miękką margarynę ucieramy z żółtkami jaj i cukrem na puszystą masę. Dobrze jest użyć drobnego cukru. Dodajemy cukier waniliowy i dalej ucieramy. Do masy przesiewamy mąkę pszenną( używam Szymanowskiej) wraz z proszkiem do pieczenia, ciągle ucierając dodajemy olej słonecznikowy. W międzyczasie ubijamy sztywną pianę z białek dodając do nich szczyptę soli( lepiej się ubija). Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodajemy do niej po łyżce piany z białek delikatnie mieszając kulką do ucierania ciasta. Na koniec masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, drugą pozostawiamy bez zmian. Blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy mąką pszenną. Wykładamy do blaszki najpierw ciemną masę, a później jasną. Gruszki możemy obrać, ale nie musimy. Następne przekrawamy je na pół, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy gruszki w półplasterki. Układamy je na cieście. Pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ciasto możemy dowolnie udekorować, np. polewą czekoladową.
elzbieta8960
elzbieta8960
Ilonar2301
msewka