SUPERPRZEPIS

Szarlotka z gruszką

  • 3
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Szarlotka z gruszką Więcej zdjęć (5)

Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast. Dziś upiekłam ją z dodatkiem gruszek. Ciacho pycha - polecam.

Składniki:

Szarlotka z gruszką

 

  • Ciasto :
  • 500 g mąki krupczatki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 16 % ( gęstej )
  • 250 g masła ( zimnego )
  • 1/3 szk drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • + 3 łyżki bułki tartej

 

 

  • cukier puder do posypania szarlotki

Sposób przygotowania:

Szarlotka z gruszką
Składniki ciasta umieścić w robocie z założonymi nożami do siekania ( oprócz bułki tartej ) i za pomocą funkcji puls połączyć je. Potem wyjąć ciasto na blat i szybko zagnieść. Podzielić na dwie części, jedna to 2/3 a druga 1/3.

Tę mniejszą część włożyć do woreczka i schować do lodówki. Blaszkę o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić większą częścią ciasta dno i boki blaszki, nakłuć widelcem i wstawić blaszkę do lodówki na godzinę.

Gdy ciasto się chłodzi przygotować wkładkę. Jabłka i gruszki umyć, obrać i zetrzeć na tarce z końcówką na plastry ( jeśli takiej nie macie to możecie pokroić w plasterki nożem ).

Owoce posypać cynamonem, cukrem i bułką tartą i delikatnie wymieszać. Gdy czas oczekiwania minie wyjąć z lodówki blaszkę i ciasto posypać bułką tartą. Następnie wyłożyć owoce, lekko docisnąć i na owoce zetrzeć 1/3 ciasta, którą mieliśmy w lodówce.

Szarlotkę piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Wystudzoną posypać cukrem pudrem.
Szarlotka z gruszką
przygotowac ciasto i wylepić ciastem blaszkę
Szarlotka z gruszką
następnie na schłodzone ciasto wyłożyć owoce
Szarlotka z gruszką
potem na owoce zetrzeć pozostałą część ciasta
Szarlotka z gruszką
ciasto upiec schłodzić i posuypac cukrem podrem

Tagi:

szarlotka