Sposób przygotowania:
Fale dunaju z gruszką
Przygotować ciasto.
Gruszki obrać i pokroić w ósemki odstawić. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodać jajka i zmiksować, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować dokładnie aby składniki się połączyły. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę (35x25) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto mniej więcej wyrównać łyżką zwilżoną we wodzie.
Na cieście ułożyć wcześniej przygotowane gruszki. Do drugiej połowy ciasta dodać kakao i wodę. Zmiksować aby składniki się połączyły. Gotowe ciemne ciasto wyłożyć na jasne ciasto z gruszkami. Wierzch też wyrównać zwilżoną łyżką. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 35-40 minut do suchego patyczka, funkcja góra dół. Upieczone ciasto wystudzić.
Przygotować krem.
Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru, wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i porcjami dodawać wystudzony budyń. Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto.
Przygotować polewę.
Do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować. Dodać cukier puder i dokładnie wymieszac aby sie rozpuścił. Następnie dodać pokrojone masło, masło rozpuścić ale nie zagotować. Gdy masło się rozpuści zdjąć rondelek z ognia, dodac kakao i energicznie wymieszać aby składniki sie połączyły. Polewę przestudzić i polać ciasto tworząc esy-floresy.
Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.
Gruszki obrać i pokroić w ósemki odstawić. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodać jajka i zmiksować, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować dokładnie aby składniki się połączyły. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę (35x25) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto mniej więcej wyrównać łyżką zwilżoną we wodzie.
Na cieście ułożyć wcześniej przygotowane gruszki. Do drugiej połowy ciasta dodać kakao i wodę. Zmiksować aby składniki się połączyły. Gotowe ciemne ciasto wyłożyć na jasne ciasto z gruszkami. Wierzch też wyrównać zwilżoną łyżką. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 35-40 minut do suchego patyczka, funkcja góra dół. Upieczone ciasto wystudzić.
Przygotować krem.
Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru, wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i porcjami dodawać wystudzony budyń. Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto.
Przygotować polewę.
Do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować. Dodać cukier puder i dokładnie wymieszac aby sie rozpuścił. Następnie dodać pokrojone masło, masło rozpuścić ale nie zagotować. Gdy masło się rozpuści zdjąć rondelek z ognia, dodac kakao i energicznie wymieszać aby składniki sie połączyły. Polewę przestudzić i polać ciasto tworząc esy-floresy.
Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.