szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

ucierane muffinki z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

ucierane muffinki z morelami

ucierane muffinki z morelami

Składniki:

ucierane muffinki z morelami

 

  • 100 gram masła
  • 6 moreli
  • 100 gram czekolady deserowej
  • 2 łyżki konfitury morelowej
  • 200 gram cukru
  • 3 jajka
  • 1, 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

ucierane muffinki z morelami
Morele sparzyć wrzątkiem i zdjąć z nich skórkę, rozciąć i usunąć pestki. Czekoladę zetrzeć przełożyć do rondla o grubym dnie i wraz z masłem stopić. Przelać do miski i przestudzić, do masy dodać szczyptę soli , cukier i cukier waniliowy oraz jajka, make i proszek do pieczenia. Całość utrzeć na gładką masę. Foremki na muffinki wyłożyć papierowymi foremkami po czym napełnić masą. Na każdej z muffinek ułożyć po połówce moreli i lekko wcisnąc do środka. Konfiturę podgrzać i posmarować nią muffinki. Muffinki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny