Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto ,,Puszek '' siostry Anastazji

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo pracochłonne ciasto, ale też dość drogie. Bardzo pyszne, więc polecam. Idealne z gorzką kawą. Na świąteczny stół i dla gości.

Ciasto ,,Puszek '' siostry Anastazji

Składniki:

Ciasto ,,Puszek '' siostry Anastazji

Biszkopt:

Migdały:

  • 15 dag płatków migdałowych
  • 7 i pół dag cukru
  • 7 i pół dag masła lub margaryny
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka płynnego miodu prawdziwego

Masa jasna:

Masa ciemna:

  • 200 ml zimnego mleka
  • 1 śmietana typu ,,śnieżka``
  • 1 łyżka żelatyny spożywczej
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy kajmakowej ( 40 dag )
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • około 20 sztuk okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Ciasto ,,Puszek '' siostry Anastazji
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie do piany stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto na biszkopt przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Biszkopt pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy. Na zimny biszkopt rozsmarowujemy masę kajmakową.

2. Chrupka migdałowa: Miód, cukier, masło lub margarynę oraz mleko przekładamy do garnka i zagotowujemy, gdy składniki się rozpuszczą i połączą wsypujemy płatki migdałowe i chwilę smażymy cały czas mieszając. Następnie masę migdałową studzimy od czasu do czasu mieszając. Gdy będzie zimna, ale nie całkowicie zastygnięta wykładamy ją równomiernie na kajmak.

3. Masa śmietankowa jasna: Śmietanę typu ,,Śnieżka'' ubijamy z zimnym mlekiem na puszystość. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, powinna być płynna, bez grudek i letnia. Następnie wlewamy ją do ubitej śmietanki i dokładnie ubijamy. Śmietankę wykładamy równomiernie na masę migdałową, a na śmietankę w równych rzędach biszkopty.

4. Masa śmietankowa ciemna: Śmietanę typu ,,Śnieżka'' ubijamy z zimnym mlekiem na puszystość. Dodajemy kakao i dokładnie ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, powinna być płynna, bez grudek i letnia. Następnie wlewamy ją do ubitej śmietanki i dokładnie ubijamy. Śmietankę wykładamy równomiernie na biszkopty.

5. Dekoracja i chłodzenie: Czekoladę ścieramy na tarce, następnie posypujemy nią obficie wierzch ciasto. Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc.

6. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Ciasto można pokroić na około 16 sporych kawałków.

Blaszka do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm.

Zamiast śmietan typu Śnieżek można użyć śmietanki kremówki 30 %.