Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Ciasto ananasowe z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 23

Bardzo lubię ciasta z ananasem, a to należy do moich ulubionych. Jest mocno nasączone, orzeźwiające i pyszne.

Ciasto ananasowe z galaretką

Składniki:

Ciasto ananasowe z galaretką

ciasto

poncz

  • woda 1/2 szklanki
  • cukier 2 łyżki
  • aromat 1 opakowanie
  • wódka 1 kieliszek

masa

  • delicje 2 opakowania
  • ananas w puszce 2 puszki
  • mąka tortowa 1 łyżeczka
  • cukier 2 łyżki
  • masło 1 kostka
  • żółtka 4 szt

Sposób przygotowania:

Ciasto ananasowe z galaretką
Przygotowujemy ciasto: Ucieramy masło z cukrem i jajkami, dodajemy kakao. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem. Nakładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut.

Robimy poncz: Gotujemy wodę, studzimy. Dodajemy cukier, aromat (najlepiej rumowy) oraz wódkę. Mieszamy.

Robimy masę: Odlewamy sok z ananasów, tak, aby było go 250 ml. Gotujemy sok. W międzyczasie budyń rozprowadzamy w pół szklanki wody. Dodajemy łyżeczkę mąki tortowej i 2 łyżki cukru. Dolewamy do gotującego się soku, doprowadzamy do wrzenia.

Po wystudzeniu ucieramy z kostką masła i 4 żółtkami. Dodajemy do masy pokrojone ananasy z jednej puszki. Ciasto nasączamy ponczem, a następnie wykładamy część masy.

Układamy delicje galaretką do dołu. Smarujemy resztą masy. Rozpuszczamy galaretkę w trzech szklankach wody. Układamy pokrojone na kawałki (lub całe plastry) ananasy z drugiej puszki.

Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 



Tagi:

ciasto