Sposób przygotowania:
Sernik waniliowy w czekoladowym cieście
Mąkę połączyć z suchym budyniem, kakao, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia - wymieszać i przesiać. Dodać margarynę, smalec i jajka - wymieszać mikserem na "mokry piasek".
Zagnieść ręcznie lub robotem. Podzielić ciasto na większą i mniejszą część (2/3 + 1/3) - większą częścią wylepić foremkę wyłożoną papierem do pieczenia, a pozostałe ciasto owinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażarki.
Połączyć serek waniliowy, żółtka, stopione i ostudzone masło, cukier, wanilię oraz mąkę pszenną i suchy budyń - wszystko zmiksować na jednolitą puszystą masę. Ubić na sztywno pianę z białek i ostrożnie połączyć z masą serową. Wylać gotową masę na blaszkę wyklejoną kruchym ciastem, wyrównać powierzchnię, a na wierzch zetrzeć resztę schłodzonego ciasta na największych oczkach tarki.
Piekarnik nagrzać do 175*C i wstawić blaszkę z sernikiem na 65-75 minut. Jeśli wierzch sernika zacznie się zrumienić w trakcie pieczenia, można całość nakryć dużym arkuszem alu-folii.
Upieczony sernik pozostawić w nagrzanym piekarniku, jednak otworzyć drzwiczki, aby wolno stygł. Kroić po zupełnym ostygnięciu.
Zagnieść ręcznie lub robotem. Podzielić ciasto na większą i mniejszą część (2/3 + 1/3) - większą częścią wylepić foremkę wyłożoną papierem do pieczenia, a pozostałe ciasto owinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażarki.
Połączyć serek waniliowy, żółtka, stopione i ostudzone masło, cukier, wanilię oraz mąkę pszenną i suchy budyń - wszystko zmiksować na jednolitą puszystą masę. Ubić na sztywno pianę z białek i ostrożnie połączyć z masą serową. Wylać gotową masę na blaszkę wyklejoną kruchym ciastem, wyrównać powierzchnię, a na wierzch zetrzeć resztę schłodzonego ciasta na największych oczkach tarki.
Piekarnik nagrzać do 175*C i wstawić blaszkę z sernikiem na 65-75 minut. Jeśli wierzch sernika zacznie się zrumienić w trakcie pieczenia, można całość nakryć dużym arkuszem alu-folii.
Upieczony sernik pozostawić w nagrzanym piekarniku, jednak otworzyć drzwiczki, aby wolno stygł. Kroić po zupełnym ostygnięciu.