Sposób przygotowania:
Piernik dojrzewającyEtap 1
Miód z masłem i cukrem mieszając łyżką zagotować. Odstawić i przestudzić.
Do jeszcze ciepłej masy dodać mąkę, jajko i żółtka, przyprawy i wyrabiać łyżką drewnianą na jednolitą masę. Następnie dodać mleko wymieszane z sodą i posiekane orzechy. Wyrabiać przez ok. 10 minut.
Masę przełożyć do szklanego lub kamiennego naczynia, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 2 - 3 tygodnie. Najlepiej jeśli byłoby to 4 tygodnie.
Etap 2
Po upływie kilku tygodni, ciasto jest już dojrzałe i gotowe do pieczenia.
Etap 3
Należy je wyłożyć na stolnice i wyrobić, a następnie rozwałkować na wymiary blaski z wyposażenia piekarnika.
Etap 4
Ciasto piernikowe piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30 minut. Ciasto powinno się zrumienić i stwardnieć po ostudzeniu.
Przekroić pionowo (bardzo ważne - nie poziomo) na 3 części , przełożyć powidłami i czekośliwką. Następnie zawinąć folią aluminiową na około 5-7 dni aby zmiękło.
Etap 5
Po upływie tego czasu pokroić piernik na 4 kostki o oblać polewą z każdej strony (polewa: czekolady z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej). Udekorować wiórkami kokosowymi lub innymi ozdobami jadalnymi.