renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 552]

Piernik dojrzewający

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W tym roku postanowiłam spróbować zrobić staropolski piernik dojrzewający. I wyszedł naprawdę pyszny i mięciutki.

Piernik dojrzewający Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Piernik dojrzewający

 

 

  • I dodatkowo:
  • ok. 200 g domowych powideł śliwkowych
  • ok. 200 g czekośliwki
  • Na polewę :
  • 2 gorzkie czekolady
  • 200 ml mleka

Sposób przygotowania:

Piernik dojrzewający

Etap 1

Piernik dojrzewający
Przygotowaną masę piernikową odstawić, na kilka tygodni.

Miód z masłem i cukrem mieszając łyżką zagotować. Odstawić i przestudzić.

Do jeszcze ciepłej masy dodać mąkę, jajko i żółtka, przyprawy i wyrabiać łyżką drewnianą na jednolitą masę. Następnie dodać mleko wymieszane z sodą i posiekane orzechy. Wyrabiać przez ok. 10 minut.

Masę przełożyć do szklanego lub kamiennego naczynia, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 2 - 3 tygodnie. Najlepiej jeśli byłoby to 4 tygodnie.

Etap 2

Piernik dojrzewający
Dojrzałe ciasto po kilku tygodniach jest gotowe do wypieku.

Po upływie kilku tygodni, ciasto jest już dojrzałe i gotowe do pieczenia.

Etap 3

Piernik dojrzewający
Ciasto wyrabiamy a następnie wałkujemy na blaszkę z piekarnika.

Należy je wyłożyć na stolnice i wyrobić, a następnie rozwałkować na wymiary blaski z wyposażenia piekarnika.

Etap 4

Piernik dojrzewający
Piernik po przełożeniu powidłami i czekośliwką zawinąć w folię.

Ciasto piernikowe piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30 minut. Ciasto powinno się zrumienić i stwardnieć po ostudzeniu.
Przekroić pionowo (bardzo ważne - nie poziomo) na 3 części , przełożyć powidłami i czekośliwką. Następnie zawinąć folią aluminiową na około 5-7 dni aby zmiękło.

Etap 5

Piernik dojrzewający
Piernik należy oblać polewą czekoladową z każdej strony.

Po upływie tego czasu pokroić piernik na 4 kostki o oblać polewą z każdej strony (polewa: czekolady z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej). Udekorować wiórkami kokosowymi lub innymi ozdobami jadalnymi.