Sposób przygotowania:
Miodownik z nutką kardamonu i kokosuETAP 1:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i mielonym kardamonem. Posiekać z masłem, dodać miód, śmietanę wymieszaną z sodą, jajka.
ETAP 2:
Zagnieść ciasto, podzielić na 4 części. ( ciasto powinno mieć konsystencję taką jak na pierogi, gdy wychodzi zbyt suche dodać więcej śmietany)
ETAP 3:
Każdy kawałek oddzielnie rozwałkować, ułożyć na przygotowanej blaszce o wymiarach 35x25 cm, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor. Upieczone placki skropić ponczem.
Masa kokosowa
Żelatynę wymieszać z zimną wodą gdy napęcznieje , podgrzać. Połowę mleka zagotować z cukrem, wsypać wiórki kokosowe i ciągle mieszając gotować przez kilka minut. Do pozostałego, zimnego mleka wsypać budyń, wymieszać, połączyć z kokosem i mieszając gotować jeszcze przez chwilę, ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo zimny kokos. Pod koniec dodać likier i płynną żelatyną.
ETAP 5:
Przekładanie ciasta:
1 Ciasto miodowe + połowa masy
2 ciasto + powidła śliwkowe
3 ciasto + reszta masy
4 ciasto
Ciasto przykryć, obciążyć grubą deseczką, pozostawić na kilka godzin.
ETAP 6:
Czekolady połamać, połączyć ze śmietanką i masłem, podgrzać w kuchence mikrofalowej, dodać spirytus, wymieszać, oblać ciasto, posypać wiórkami kokosowymi.
SylaUla