Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Miodownik z nutką kardamonu i kokosu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Miodownik z dodatkiem kardamonu, przełożone masą kokosową to oryginalne połączenie. Ciasto jest aromatyczne i bardzo smaczne.

Miodownik z nutką kardamonu i kokosu

Składniki:

Miodownik z nutką kardamonu i kokosu

 

  • Ciasto:
  • 4 szkl mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 szkl cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
  • Masa kokosowa
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 5 dag cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  • 15 dag masła
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml likieru kokosowego
  • Poncz
  • 150 ml przegotowanej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • Polewa
  • 10 dag czekolady deserowej
  • 5 dag czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka spirytusu
  • Dodatkowo
  • wiórki kokosowe
  • 2 szkl powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Miodownik z nutką kardamonu i kokosu

ETAP 1:

Miodownik z nutką kardamonu i kokosu
Mąkę posiekac z masłem i dodać resztę składników

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i mielonym kardamonem. Posiekać z masłem, dodać miód, śmietanę wymieszaną z sodą, jajka.

ETAP 2:

Miodownik z nutką kardamonu i kokosu
Z przygotowanych składników zagnieść ciasto

Zagnieść ciasto, podzielić na 4 części. ( ciasto powinno mieć konsystencję taką jak na pierogi, gdy wychodzi zbyt suche dodać więcej śmietany)

ETAP 3:

Miodownik z nutką kardamonu i kokosu
Przygotowane placki upiec w nagrzanym piekarniku

Każdy kawałek oddzielnie rozwałkować, ułożyć na przygotowanej blaszce o wymiarach 35x25 cm, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor. Upieczone placki skropić ponczem.

Masa kokosowa

Miodownik z nutką kardamonu i kokosu
Masło utrzeć z wiórkami i doprawić do smaku

Żelatynę wymieszać z zimną wodą gdy napęcznieje , podgrzać. Połowę mleka zagotować z cukrem, wsypać wiórki kokosowe i ciągle mieszając gotować przez kilka minut. Do pozostałego, zimnego mleka wsypać budyń, wymieszać, połączyć z kokosem i mieszając gotować jeszcze przez chwilę, ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo zimny kokos. Pod koniec dodać likier i płynną żelatyną.

ETAP 5:

Miodownik z nutką kardamonu i kokosu

Przekładanie ciasta:
1 Ciasto miodowe + połowa masy
2 ciasto + powidła śliwkowe
3 ciasto + reszta masy
4 ciasto
Ciasto przykryć, obciążyć grubą deseczką, pozostawić na kilka godzin.

ETAP 6:

Miodownik z nutką kardamonu i kokosu

Czekolady połamać, połączyć ze śmietanką i masłem, podgrzać w kuchence mikrofalowej, dodać spirytus, wymieszać, oblać ciasto, posypać wiórkami kokosowymi.