SUPERPRZEPIS

Ucierane ze śliwkami

  • 3
  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Ucierane ze śliwkami

Ciasto piekła moja Teściowa. Jest puszyste i lekko kwaskowate za sprawą śliwek. Idealne z filiżanką kawy.

Składniki:

Ucierane ze śliwkami

 

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 margaryna (250g)
  • 3 jajka
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • połowa aromatu migdałowego
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 5 dużych śliw- mirabelek
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ucierane ze śliwkami
Margarynę ucieramy, dodajemy cukier waniliowy i kryształ, a następnie po jednym jajku. Do utartej masy dodajemy naprzemiennie odrobinę mąki i łyżkę śmietany oraz proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Całość jeszcze raz dokładnie ucieramy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (36x24cm). Śliwki dzielimy na ósemki i układamy na cieście. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st C ok 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy- wyciągamy. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka