aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ucieraniec wiśniowo- cytrynowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Wyśmienite sezonowe ciasto z wiśniami! Śnieżkę można zastąpić śmietanką! Polecam to ciasto na lato!!

Ucieraniec wiśniowo- cytrynowy

Składniki:

Ucieraniec wiśniowo- cytrynowy

 

  • Ciasto:
  • 30 dag margaryny
  • 1,5 szkl cukru pudru
  • 12 jaj
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki krojonych orzechów włoskich
  • Masa wiśniowa:
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 30 dag drylowanych wiśni
  • Masa cytrynowa:
  • 500 ml śmietanki
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 szkl wody

Sposób przygotowania:

Ucieraniec wiśniowo- cytrynowy
Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i amoniak. Mieszamy. Dodajemy pianę ubitą z białek. Ciasto dzielimy na trzy części do jednej dodajemy kakao, do drugiej mielone orzechy, a trzecią pozostawiamy bez dodatków. Wykładamy do foremek 25/36 i pieczemy jeden placek około 20 minut w 180 stopniach.

Masa wiśniowa: Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku, gdy zaczną tężeć dodajemy do nich wiśnie i wykładamy na ciasto.

Masa cytrynowa: Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, śmietankę ubijamy i łączymy z tężejącymi galaretkami. Przełożenie: Ciasto jasne- masa wiśniowa- ciasto z orzechami- masa cytrynowa- ciasto kakaowe. 

Tagi:

ciasto