Sposób przygotowania:
Ucieraniec wiśniowo- cytrynowy
Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i amoniak. Mieszamy. Dodajemy pianę ubitą z białek. Ciasto dzielimy na trzy części do jednej dodajemy kakao, do drugiej mielone orzechy, a trzecią pozostawiamy bez dodatków. Wykładamy do foremek 25/36 i pieczemy jeden placek około 20 minut w 180 stopniach.
Masa wiśniowa: Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku, gdy zaczną tężeć dodajemy do nich wiśnie i wykładamy na ciasto.
Masa cytrynowa: Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, śmietankę ubijamy i łączymy z tężejącymi galaretkami. Przełożenie: Ciasto jasne- masa wiśniowa- ciasto z orzechami- masa cytrynowa- ciasto kakaowe.
Masa wiśniowa: Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku, gdy zaczną tężeć dodajemy do nich wiśnie i wykładamy na ciasto.
Masa cytrynowa: Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, śmietankę ubijamy i łączymy z tężejącymi galaretkami. Przełożenie: Ciasto jasne- masa wiśniowa- ciasto z orzechami- masa cytrynowa- ciasto kakaowe.