ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 480]

Ucierane z rabarbarem i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najlepsze ciasto ucierane, które zawsze wychodzi pyszne, owoce dodajemy jakie lubimy, zamiast kruszonki można dodać piankę bezową.

Ucierane z rabarbarem i kruszonką Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ucierane z rabarbarem i kruszonką

 

  • jajka 5 sztuk,
  • miękka margaryna 15 dag,
  • cukier 1 szklanka,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • mąka tortowa 2,5 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • rabarbar 60 dag,
  • kruszonka: miękka margaryna 100 gram,
  • mąka tortowa 150 gram
  • cukier 100 gram,
  • puder cukier - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Ucierane z rabarbarem i kruszonką
Jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękką margarynę utrzeć mikserem z 3 minuty na najwyższych obrotach do spienienia, masa ma być grudkowata.

Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i tylko szybko połączyć składniki na dość gęste ciasto.

Forma z papierem do pieczenia 30x20 cm, na dno formy wyłożyć ciasto, wygładzić wierzch, posypać obranym, pokrojonym rabarbarem, na rabarbar wysypać kruszonkę.

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, posypać pudrem cukrem przed podaniem.
Ucierane z rabarbarem i kruszonką
Rabarbar dodajemy surowy i bez posypania cukrem.
Ucierane z rabarbarem i kruszonką
Ucierać mikserem do spienienia, mają być grudki.
Ucierane z rabarbarem i kruszonką
Po dodaniu mąki z proszkiem utrzeć krótko składniki.
Ucierane z rabarbarem i kruszonką
Masa musi być nie za rzadka, dość gęsta.
Ucierane z rabarbarem i kruszonką
Ucierane z rabarbarem i kruszonką