Sposób przygotowania:
Ucierany z owocami
Białka oddzielamy od żółtek i chowamy do lodówki. Do żółtek wsypujemy cukier i ucieramy na gładką masę, następnie dodajemy margarynę i ponownie ucieramy do połączenia składników. Dodajemy śmietanę i ocet. Na koniec ciągle mieszając robotem wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (ciasto będzie dość gęste)
Białka wyjmujemy z lodówki i ubijamy na sztywną pianę po czym delikatnie najlepiej drewnianą łyżką mieszamy z ciastem. Gdy składniki dobrze się połączą ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy dowolne owoce ( te bardziej wodniste jak śliwki przed wyłożeniem można lekko oprószyć mąką). Całość pieczemy 30-40 min w temp 180C
Białka wyjmujemy z lodówki i ubijamy na sztywną pianę po czym delikatnie najlepiej drewnianą łyżką mieszamy z ciastem. Gdy składniki dobrze się połączą ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy dowolne owoce ( te bardziej wodniste jak śliwki przed wyłożeniem można lekko oprószyć mąką). Całość pieczemy 30-40 min w temp 180C