Martyna239

Martyna239

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Uda kurczaka w boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne udka z kurczaka owinięte plastrami boczku.

Uda kurczaka w boczku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Uda kurczaka w boczku

 

  • uda z kurczka (najlepiej "pałki")
  • plastry boczku parzonego (tyle, ile jest udek)
  • musztarda sarepska
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Uda kurczaka w boczku
Udka myjemy, oprószamy solą i pieprzem. Plastry boczku lekko przesmażamy na patelni. Następnie smarujemy udka musztardą i każde zawijamy w plaster boczku. Spinamy wykałaczką. Uda wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i zapiekamy około godziny.
Uda kurczaka w boczku
Boczek przesmażamy, ale tylko delikatnie, żeby się nie pozwijał.
Uda kurczaka w boczku
Musztarda do smarowania udek musi być dość ostra, inaczej uda będą mdłe.