zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2332]

Uda pieczone z warzywami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pieczony obiadek...........

Uda pieczone z warzywami

Składniki:

Uda pieczone z warzywami

 

  • 4 udka z kurczaka
  • 1,5 kg młodych ziemniaków
  • 3 młode marchewki
  • 1 kalafior
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka przyprawy kucharek smak lata
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 5 łyżek oliwy
  • sól do smaku
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżeczka tymianku

 

Sposób przygotowania:

Uda pieczone z warzywami
Udka umyć i natrzeć przyprawą do kurczaka i posypać tymiankiem.
Wstawić do lodówki na noc.
Ziemniaki i marchew oskrobać, umyć i pokroić na kawałki.
Kalafiora podzielić na różyczki i opłukać.
Czosnek obrać.
Wszystkie składniki oprócz udek wrzucić do miski, dodać przyprawy i wymieszać.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć udka, pomiędzy nie wyłożyć warzywa.
Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem 60 minut.