marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Udka cytrynowo-czosnkowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Udka opłukać w bieżącej wodzie,osuszyć.Sporządzić marynatę z cytryn i czosnku,obtoczyć w niej udka.Schłodzić.Rozgrzać olej,włożyć udka.Piec

Udka cytrynowo-czosnkowe.

Składniki:

Udka cytrynowo-czosnkowe.

 

  • 4-6 udek kurzych,
  • 5-6 łyżek oliwy,
  • skórka otarta z 3-4 cytryn,
  • sok cytrynowy świeży,
  • 6-8 ząbków czosnku,
  • pieprz cytrynowy,
  • sól morska,
  • olej do smażenia/pieczenia.

Sposób przygotowania:

Udka cytrynowo-czosnkowe.
Udka rozmrozić,przelać bieżącą wodą,zostawić na sitku,aby obci- -ekły,a potem natrzeć solą i pieprzem cytrynowym.Cytryny sparzyć i otrzeć z nich całą skórkę na tarce o drobnych oczkach,a następnie przekroić i wycisnąć z nich sok.Czosnek obrać i przepuścić ząbki przez praskę.Rozrobić w misce oliwę z sokiem cytrynowym,skórką otartą z cytryn i zmiażdżonymi ząbkami czosnku.Wymieszać dokładnie i obtaczać udka w marynacie z różnych stron.Wstawić miskę z udkami do lodówki na 3-4 godz.Na pół godziny przed pieczeniem rozgrzać piekarnik do 190-200 st.C,a olej rozgrzać na blasze i powoli kolejno kłaść udka na rozgrzany tłuszcz.Piec ok.godziny i w trakcie pieczenia,otworzyć piekarnik,wysunąć nieco i przewrócić udka dwoma widelcami lub szczypcami do ciepłych przekąsek.Po upieczeniu,piekarnik wyłączyć,odwietrzyć,a udka wyjąć na półmisek i podawać z ryżem i surówką.