SUPERPRZEPIS

Udka faszerowane mięsem

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Udka faszerowane mięsem Więcej zdjęć (6)

Smaczne faszerowane udka z kurczaka. Fajna propozycja na obiad dla rodziny. Smaczne podane z ziemniakami i surówką.

Składniki:

Udka faszerowane mięsem

 

  • udka kurczaka 10 szt
  • cebula 2 szt
  • sól
  • czosnek granulowany

 

  • Farsz:
  • mielona łopatka 40 dag
  • namoczona bułka 1 szt mała
  • cebula 1 szt mała
  • czosnek 1-2 ząbki
  • jajko 1 szt
  • pieprz ziołowy
  • sól i pieprz
  • mielona papryka

Sposób przygotowania:

Udka faszerowane mięsem
Udka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Wycinamy kość i można oprószyć czosnkiem i solą.

Do mielonej łopatki dodajemy namoczoną bułkę, drobno okrojoną cebulę, przeciśnięty ząbek czosnku. 

Wbijamy jajko i doprawiamy do smaku. Na przygotowane udka nakładamy farsz I obwijamy nicią. 

Mięso przekładamy do blaszki obkładamy pokrojoną w plastry cebulą i skrapiamy olejem. 

Pieczemy do miękkości ok 90 min w 190 stopniach.
Udka faszerowane mięsem
Upieczone faszerowane roladki z udek kurczaka.
Udka faszerowane mięsem
Z udka wycinamy kość, myjemy i osuszamy.
Udka faszerowane mięsem
Z podanych składników przygotowujemy farsz i nakładamy na udka.
Udka faszerowane mięsem
Udko z farszem zwijamy w roladkę i obwiązujemy nicią.
Udka faszerowane mięsem
Roladki przejadamy do blaszki i pieczemy do miękkości.