kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1037]

Gulasz z indyka w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gulasz przygotowałam z mięsa z piersi indyka. Z sosem pomidorowym smakuje wybornie. Polecam na obiad.

Gulasz z indyka w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z indyka w sosie pomidorowym

 

  • 40 dag piersi z indyka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 2 -3 łyżki oleju do smażenia
  • 3 łyżki śmietanki 30 %
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • oregano do smaku
  • zioła prowansalskie do smaku

Sposób przygotowania:

Gulasz z indyka w sosie pomidorowym
Mięso myjemy i osuszamy z wody, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. 

Czerwoną paprykę myjemy i wycieramy ściereczką, kroimy na pół i usuwamy pestki i białe części. 

Na rozgrzanym oleju przesmażamy cebulę i paprykę przez 5 minut. 

Wkładamy pokrojone mięso i smażymy kolejne 5 minut. 

Dodajemy passatę pomidorową i gotujemy do miękkości mięsa. 

Doprawiamy do smaku i wlewamy śmietankę, zagotowujemy.
Gulasz z indyka w sosie pomidorowym
Obraną cebulę kroimy w kosteczkę, paprykę w kostkę.
Gulasz z indyka w sosie pomidorowym
Pokrojone mięso wkładamy na patelnię do warzyw.
Gulasz z indyka w sosie pomidorowym
Do przesmażonego mięsa i warzyw wlewamy passatę pomidorową.
Gulasz z indyka w sosie pomidorowym
Na samym końcu wsypujemy przyprawy i dodajemy śmietanę.