kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Gulasz z indyka w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gulasz przygotowałam z mięsa z piersi indyka. Z sosem pomidorowym smakuje wybornie. Polecam na obiad.

Gulasz z indyka w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z indyka w sosie pomidorowym

 

  • 40 dag piersi z indyka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 250 g passaty pomidorowej
  • 1 szkl gorącej wody
  • 2 -3 łyżki oleju do smażenia
  • 3 łyżki śmietanki 30 %
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • oregano do smaku
  • zioła prowansalskie do smaku

Sposób przygotowania:

Gulasz z indyka w sosie pomidorowym
Mięso myjemy i osuszamy z wody, kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawami i mieszamy. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę.
Czerwoną paprykę myjemy i wycieramy ściereczką, kroimy i usuwamy pestki i białe części. Paprykę kroimy w kostkę.
Na rozgrzanym oleju przesmażamy cebulę i paprykę przez 5 minut.
Wkładamy pokrojone mięso i smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy wodę i passatę pomidorową, gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Redukujemy sos do pożądanej konsystencji i doprawiamy do smaku, wlewamy śmietankę i zagotowujemy.
Gulasz z indyka w sosie pomidorowym
Obraną cebulę kroimy w kosteczkę, paprykę w kostkę.
Gulasz z indyka w sosie pomidorowym
Pokrojone mięso posypujemy pieprzem, solą,
Gulasz z indyka w sosie pomidorowym
Do przesmażonego mięsa i warzyw wlewamy wodę.
Gulasz z indyka w sosie pomidorowym
Do przesmażonego mięsa i warzyw wlewamy passatę pomidorową.