evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Udka Ketchupowo-Musztardowe

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Udka są na prawdę pyszne.Polecam :)

Udka Ketchupowo-Musztardowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Udka Ketchupowo-Musztardowe

 

  • Na 3 osoby:

 

  • 3 udka kurze
  • 3 łyżki musztarda Dijon
  • 3 łyżki ketchup Pudliszki łagodny
  • 2 łyżeczki czosnek granulowany
  • olej
  • sól,pieprz wg.uznania

Sposób przygotowania:

Udka Ketchupowo-Musztardowe
Umyte i osuszone udka wkładamy do miski.Solimy,pieprzymy i czosnkujemy. Następnie dodajemy do nich musztardę i ketchup.Całość mieszamy i wkładamy do lodówki na parę godzin (u mnie 3 godziny). Po tym czasie wyjmujemy je i przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.Przykrywamy i pieczemy w 180*C jedną godzinę i piętnaście minut.(środkowa półka-grzanie góra-dół) Po godzinie je odkrywamy i podpiekamy bez termoobiegu żeby wierzch ich sie nie spalił a był chrupiący (grzanie góra) Wyjmujemy z piekarnika,rozkładamy na talerze i każda porcje polewamy delikatnie sosem jaki się wytworzył podczas pieczenia.Zapewniam że ten sosik jest wspaniały :) Podałam z frytkami z młodych ziemniaków i ogórkiem...
Udka Ketchupowo-Musztardowe
Umyte i osuszone udka wkładamy do miski.Solimy,pieprzymy i czosnkujemy. Następnie dodajemy do nich musztardę i ketchup.Całość mieszmy i wkładamy do lodówki na parę godzin (u mnie 3 godziny).
Udka Ketchupowo-Musztardowe
Po tym czasie wyjmujemy je i przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.Przykrywamy i pieczemy w 180*C jedną godzinę i piętnaście minut.(środkowa półka-grzanie góra-dół)
Udka Ketchupowo-Musztardowe
Wyjmujemy z piekarnika,rozkładamy na talerze i każda porcje polewamy delikatnie sosem jaki się wytworzył podczas pieczenia.Zapewniam że ten sosik jest wspaniały :)