iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Udka kurczaka pieczone z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczemy kurczaka na różne sposoby i z wieloma dodatkami to dlaczego nie z rabarbarem. Mięso jest pyszne, a powstały sosik jeszcze lepszy.

Udka kurczaka pieczone z rabarbarem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Udka kurczaka pieczone z rabarbarem

 

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 większa łodyga rabarbaru
  • 2 łyżeczki miodu
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka pieczone z rabarbarem

ETAP 1:

Udka kurczaka pieczone z rabarbarem
Mięso posypujemy tylko sola i spora ilością pieprzu.

Udka umyć i przeciąć na pół, natrzeć tylko solą oraz czarnym, ułożyć w naczyniu do zapiekania i odstawić na godzinę do lodówki.

ETAP 2:

Udka kurczaka pieczone z rabarbarem
Rabarbar wymieszać z miodem i odstawić.

Piekarnik nagrzać do 190st, wstawić mięso na 30 minut w tym czasie obrać i pokroić w słupki rabarbar, wymieszać z miodem, odstawić do puszczenia soku.

Rabarbar ułożyć na mięsie po 30 minutach pieczenia, polać powstałym syropem i ponownie wstawić do lodówki na 20-25 minut do momentu zrumienienia się mięsa. Przed podaniem posypujemy posiekana zieloną pietruszką, podajemy na ciepło.