kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Brukselkowe kotlety w paprykowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na kotlety z brukselki podane z sosem paprykowym. Takie kotleciki pysznie smakują z dodatkiem ziemniaków lub makaronu. Polecam.

Brukselkowe kotlety w paprykowym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brukselkowe kotlety w paprykowym sosie

 

Sposób przygotowania:

Brukselkowe kotlety w paprykowym sosie
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. W międzyczasie czyścimy i myjemy brukselkę, wkładamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości. Przekładamy na cedzak i przelewamy zimną wodą, odsączamy.
Schab kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Do garnka wlewamy 1,5 szkl wody i zagotowujemy. W tym czasie paprykę czyścimy, myjemy i kroimy w paseczki. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę.
Usmażone mięso przekładamy do garnka i na tej samej patelni smażymy przez 2 -3 minuty pokrojone warzywa. Dokładamy do gotującego się mięsa. 
Odsączoną brukselkę kroimy na drobno i przekładamy do miski. Dodajemy kaszę jaglaną, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju na małym ogniu na rumiany kolor.
Do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy i gotujemy przez chwilę. Mąkę wsypujemy do wody i mieszamy, wlewamy do sosu i dodajemy mleko, śmietankę i zagotowujemy. 
Kotlety układamy na talerzu i polewamy sosem. Dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Brukselkowe kotlety w paprykowym sosie
Obraną cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę, paprykę w paseczki.
Brukselkowe kotlety w paprykowym sosie
Do miski wkładamy składniki na kotlety i wyrabiamy masę.
Brukselkowe kotlety w paprykowym sosie
Cebulę, czosnek i paprykę smażymy na rozgrzanym oleju.
Brukselkowe kotlety w paprykowym sosie
Na rozgrzanym oleju smażymy kotlety z obu stron.

Tagi:

kotlety danie