Sposób przygotowania:
Brukselkowe kotlety w paprykowym sosie
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. W międzyczasie czyścimy i myjemy brukselkę, wkładamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości. Przekładamy na cedzak i przelewamy zimną wodą, odsączamy.
Schab kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Do garnka wlewamy 1,5 szkl wody i zagotowujemy. W tym czasie paprykę czyścimy, myjemy i kroimy w paseczki. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę.
Usmażone mięso przekładamy do garnka i na tej samej patelni smażymy przez 2 -3 minuty pokrojone warzywa. Dokładamy do gotującego się mięsa.
Odsączoną brukselkę kroimy na drobno i przekładamy do miski. Dodajemy kaszę jaglaną, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju na małym ogniu na rumiany kolor.
Do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy i gotujemy przez chwilę. Mąkę wsypujemy do wody i mieszamy, wlewamy do sosu i dodajemy mleko, śmietankę i zagotowujemy.
Kotlety układamy na talerzu i polewamy sosem. Dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Schab kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Do garnka wlewamy 1,5 szkl wody i zagotowujemy. W tym czasie paprykę czyścimy, myjemy i kroimy w paseczki. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę.
Usmażone mięso przekładamy do garnka i na tej samej patelni smażymy przez 2 -3 minuty pokrojone warzywa. Dokładamy do gotującego się mięsa.
Odsączoną brukselkę kroimy na drobno i przekładamy do miski. Dodajemy kaszę jaglaną, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju na małym ogniu na rumiany kolor.
Do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy i gotujemy przez chwilę. Mąkę wsypujemy do wody i mieszamy, wlewamy do sosu i dodajemy mleko, śmietankę i zagotowujemy.
Kotlety układamy na talerzu i polewamy sosem. Dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem.