Sposób przygotowania:
Wigilijny "piernik"ETAP 1:
1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sodę oraz kakao i dokładnie mieszamy.
ETAP 2:
2. Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
3. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy mikserem razem cukrem, dodajemy żółtka i przyprawę do piernika.
ETAP 3:
4. Następnie cały czas miksując dodajemy na przemian po 2 łyżki pozostałe składniki, mąkę, margarynę, mleko i ponownie mąkę, margaryną, mleko aż do wyczerpania składników.
ETAP 4:
5. Na koniec ciasto łączymy z powidłami mieszając delikatnie łyżką i wylewamy do formy.
6. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C.
ETAP 5:
7. Po upieczeniu polewamy polewą. Czekoladę rozpuszczamy i mieszamy razem ze śmietaną.
ETAP 6:
8. Gotowe.
9. Smacznego.