Sposób przygotowania:
Wigilijny "piernik"ETAP 1:

1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sodę oraz kakao i dokładnie mieszamy.
ETAP 2:

2. Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
3. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy mikserem razem cukrem, dodajemy żółtka i przyprawę do piernika.
ETAP 3:

4. Następnie cały czas miksując dodajemy na przemian po 2 łyżki pozostałe składniki, mąkę, margarynę, mleko i ponownie mąkę, margaryną, mleko aż do wyczerpania składników.
ETAP 4:

5. Na koniec ciasto łączymy z powidłami mieszając delikatnie łyżką i wylewamy do formy.
6. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C.
ETAP 5:

7. Po upieczeniu polewamy polewą. Czekoladę rozpuszczamy i mieszamy razem ze śmietaną.
ETAP 6:

8. Gotowe.
9. Smacznego.