Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Wigilijny "piernik"

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jakie to święta jak nie ma zapachu piernika, pierniczków, ale czasami brak nam czasu, dlatego mam dla Was szybki, pyszny przepis.

Wigilijny "piernik" Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wigilijny "piernik"

 

  • Forma 24 cm x 24 cm
  • 4 szk. mąki pszennej
  • 2 szk. cukru
  • 25 dag margaryny
  • 2 całe jajka
  • 2 szk. mleka
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 ½ opakowania przyprawy do piernika
  • 80 g czekolady mlecznej
  • ½ szk. śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Wigilijny "piernik"

ETAP 1:

Wigilijny piernik

1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sodę oraz kakao i dokładnie mieszamy.

ETAP 2:

Wigilijny piernik

2. Margarynę rozpuszczamy i studzimy.

3. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy mikserem razem cukrem, dodajemy żółtka i przyprawę do piernika.

ETAP 3:

Wigilijny piernik

4. Następnie cały czas miksując dodajemy na przemian po 2 łyżki pozostałe składniki, mąkę, margarynę, mleko i ponownie mąkę, margaryną, mleko aż do wyczerpania składników.

ETAP 4:

Wigilijny piernik

5. Na koniec ciasto łączymy z powidłami mieszając delikatnie łyżką i wylewamy do formy.

6. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C.

ETAP 5:

Wigilijny piernik

7. Po upieczeniu polewamy polewą. Czekoladę rozpuszczamy i mieszamy razem ze śmietaną.

ETAP 6:

Wigilijny piernik

8. Gotowe.
9. Smacznego.