Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2715]

Udko w ketchupowo-musztardowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Mięso z kurczaka marynowane w musztardzie francuskiej i łagodnym ketchupie jest lekko pikantne z chrupiącą skórką.

Udko w ketchupowo-musztardowej marynacie

Składniki:

Udko w ketchupowo-musztardowej marynacie

 

  • 1 udko z kurczaka
  • 1 łyżka ketchupu łagodnego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki piwa
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • papryka mielona

Sposób przygotowania:

Udko w ketchupowo-musztardowej marynacie

ETAP 1:

Udko w ketchupowo-musztardowej marynacie
Wszystkie przygotowane składniki marynaty razem wymieszać.

Do miski włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać musztardę, ketchup, sól, piwo, pieprz, syrop klonowy i przyprawę do kurczaka, wymieszać.

ETAP 2:

Udko w ketchupowo-musztardowej marynacie
Przygotowaną marynatą obtoczyć mięso i odłożyć do lodówki.

Umyte mięso osuszyć, zanurzyć w marynacie, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny.

ETAP 3:

Udko w ketchupowo-musztardowej marynacie

Następnie mięso razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić olejem, oprószyć mieloną papryką, wlać kilka łyżek wody. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika, piec około 60 minut. 20 minut przed końcem pieczenia usunąć folię i piec na rumiano polewając powstałym sosem.

Tagi:

mięso kurczak