SUPERPRZEPIS

Udka kurczaka w szarym sosie

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Udka kurczaka w szarym sosie Więcej zdjęć (2)

Kurczak jest mięciutki i pyszny, dodatkowym urokiem tego dania jest sos o wyraźnym posmaku śmietany.

Składniki:

Udka kurczaka w szarym sosie

 

  • 4 udka z kurczaka
  • przyprawa do drobiu
  • papryka czerwona
  • cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki śmietany 30 %
  • 2 łyżki białego wina

 

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka w szarym sosie
Udka kurczaka podzielić na mniejsze części, natrzeć przyprawą do kurczaka i majerankiem, odstawić na 2 godz do lodówki.
Patelnię o grubym dnie nagrzać i podsmażyć na niej kurczaka, następnie przykryć i pod pokrywką udusić do miękkości (kurczak puści wystarczającą ilość płynu)
Na drugiej patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim po 2 łyżki bardzo drobno pokrojonej cebuli i papryki. Podsmażoną cebulę z papryką przełożyć do mięsa, zalać to śmietaną wymieszaną z 1 szklanka wody i mąką, zagotować całość , na koniec dodać białe wino(choć nie jest ono konieczne)i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem gotować jeszcze kilka minut.
Podawać z kaszą lub ryżem
Udka kurczaka w szarym sosie
podsmażone mięso zalać sosem i dusić kilka minut