Sposób przygotowania:
Udka kurczaka z oliwkami i cytryną
► Udka z kurczaka podzielić ostrym nożem na 2 części ( udko + podudzie ), umyć i osuszyć.
► Marynata: cebulę, czosnek, imbir, natkę pietruszki, sok z cytryny, szafran, sól i pieprz, połączyć ze sobą i dobrze razem wymieszać. Powstałą marynatą natrzeć części kurczaka i pod przykryciem odstawić na 120 minut do lodówki.
► W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki masła z 1 łyżką oliwy i obsmażyć części kurczaka. Później wlać resztę marynaty i dolać wody, aby mięso do połowy było zanurzone. Zagotować, następnie zredukować temperaturę i mięso gotować na małym ogniu przez 40 minut, od czasu do czasu obracać.
► Następnie dodać oliwki ( przekroić na pół ), połowę tymianku i jeszcze przez 20 minut gotować, na sam koniec posypać pozostałym tymiankiem i od razu gorące podawać.
► Marynata: cebulę, czosnek, imbir, natkę pietruszki, sok z cytryny, szafran, sól i pieprz, połączyć ze sobą i dobrze razem wymieszać. Powstałą marynatą natrzeć części kurczaka i pod przykryciem odstawić na 120 minut do lodówki.
► W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki masła z 1 łyżką oliwy i obsmażyć części kurczaka. Później wlać resztę marynaty i dolać wody, aby mięso do połowy było zanurzone. Zagotować, następnie zredukować temperaturę i mięso gotować na małym ogniu przez 40 minut, od czasu do czasu obracać.
► Następnie dodać oliwki ( przekroić na pół ), połowę tymianku i jeszcze przez 20 minut gotować, na sam koniec posypać pozostałym tymiankiem i od razu gorące podawać.