ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Pałki kurczaka duszone w warzywach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne pałki kurczaka duszone w warzywach. Ich przygotowanie jest mało pracochłonne. Tak przygotowane mięso jest smaczne i pożywne.

Pałki kurczaka duszone w warzywach Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Pałki kurczaka duszone w warzywach

 

  • pałki kurczaka 10 sztuk średnie,
  • przyprawa do drobiu pikantna 1 opakowanie,
  • olej rzepakowy 10 łyżek,
  • papryka 2 sztuki większe,
  • cukinia 1 sztuka mniejsza,
  • cebula 2 sztuki średnie,
  • ząbki czosnku 6 sztuk,
  • pieczarki 5 sztuk średnie,
  • marchew 3 sztuki średnie,
  • woda 5 szklanek,
  • kostka rosołowa 2 sztuki,
  • mąka pszenna 3 łyżki,
  • woda 1 szklanka,
  • natka pietruszki 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Pałki kurczaka duszone w warzywach
Pałki kurczaka oczyścić, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do miski, dobrze wymieszać z przyprawą pikantną do drobiu, i odstawić do lodówki na kilka godzin.

W garnku rozgrzać olej rzepakowy, włożyć pałki i zrumienić mocno z każdej strony.

Paprykę, pieczarki, cukinię, cebulę, marchewki pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko dodać do pałek, wymieszać. Wlać wodę, dodać kostkę rosołową lub 1 łyżeczkę soli i pod przykryciem dusić do miękkości pałek na średnim ogniu.

Mąkę wymieszać z wodą, wlać do pałek i mieszać do zagęszczenia sosu, wsypać posiekaną natkę pietruszki.
Pałki kurczaka duszone w warzywach
Przyprawą suchą mocno natrzeć i do na parę godzin do lodówki.
Pałki kurczaka duszone w warzywach
Pałki powinny być mocno zrumienione z każdej strony.
Pałki kurczaka duszone w warzywach
Warzywa wszystkie przygotować i wszystkie od razu dodać do garnka.
Pałki kurczaka duszone w warzywach
Wlać wodę z kostką rosołową lub łyżeczką soli.
Pałki kurczaka duszone w warzywach
Pałki kurczaka duszone w warzywach
Pałki kurczaka duszone w warzywach
Pałki kurczaka duszone w warzywach