Sposób przygotowania:
Udka kurczaka ze szpinakiemUdka w marynacie
Udka oczyścić, opłukać i przekroić na pół. Przyprawy wymieszać w oliwie i posmarować kurczaka. Odstawić na 2-3 godziny
szpinak
Szpinak przebrać, opłukać, zalać wodą i zagotować. Odcedzić z wody.
Podsmażanie kurczaka
Udka kurczaka podsmażyć na tłuszczu przez około pół godziny. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
warstwa szpinakowa
Osączony z nadmiaru wody szpinak można trochę pokroić. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę.
Podsmażyć na maśle szpinak z cebulą i czosnkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć na kurczaka
warstwa sera
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać nim szpinak
zapieczenie
Naczynie żaroodporne włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Zapiec około 15-20 minut