Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kurczak marynowany w bawarce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mięso marynowane w bawarce raz zyskuje ciekawego smaku, a dwa dzięki kwasu mlekowemu nabiera kruchości.

Kurczak marynowany w bawarce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak marynowany w bawarce

 

  • 3 udka z kurczaka
  • marynata: 2 herbaty zielone z trawą cytrynową
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki mleka
  • łyżeczka miodu
  • 1/3 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • liść laurowy
  • ząbek czosnku
  • oraz: 2 opakowania ciasta francuskiego
  • jajko
  • 3 papryki w różnych kolorach
  • cebula
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól do smaku
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Kurczak marynowany w bawarce
Udka obieramy ze skóry, wyłuskujemy kości i kroimy w około 3 cm kawałki. Herbatę zaparzamy we wrzątku, mieszamy z resztą składników i marynujemy mięso, tak około 2 godzin. papryki kroimy w paski, cebulę w piórka. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka, gdy się zarumieni można podlać marynatą i dusić aż będzie miękkie. Zdejmujemy mięso a na tym co ostało na patelni dusimy warzywa. Gdy zmiękną doprawiamy, dodajemy mięso i dokładnie mieszamy. Każdy płat ciasta kroimy na jednakową ilość kwadratów. Pierwsze układamy na blasze wyłożonej papierem, smarujemy rozbełtanym jajkiem. W drugim cieście za pomocą szklanki wycinamy kółka. Kwadratami z otworem przykrywamy te na blaszce, smarujemy jajkiem. Tak samo jajkiem smarujemy kółka, posłużą nam jako dekielki. Można się pobawić ścinkami i przykleić uszy lub na dekielkach "uchwyty". Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy aż się zarumienią. Po lekkim ostudzeniu napełniamy ciepłym farszem.
Kurczak marynowany w bawarce
W herbacie z mlekiem i przyprawami marynujemy kurczaka.
Kurczak marynowany w bawarce
Papryki kroimy w paski, a następnie podsmażamy na patelni.
Kurczak marynowany w bawarce
Z połowy kwadratów wycinamy kółka, przykrywamy nimi pełne kwadraty, a ze ścinków robimy uszy.
Kurczak marynowany w bawarce
Upieczone kwadraty napełniamy mięsno warzywnym farszem.