kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Udka miodowo-musztardowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Klasyczne udka pieczone w miodowo-musztardowej marynacie Są przepyszną propozycja obiadową. Kuszą aromatem i złocistym kolorem.

Udka miodowo-musztardowe

Składniki:

Udka miodowo-musztardowe

 

 

Sposób przygotowania:

Udka miodowo-musztardowe
Miód, oliwę oraz musztardy mieszamy razem tworząc marynatę. Podudzie z kurczaka myjemy, osuszamy papierowymi ręcznikami i doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podudzia umieszczamy w marynacie, na co najmniej kilka godzin (najlepiej na noc). Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach C przez około 1 h aż kurczak stanie się złoty a po wbiciu szpikulca w mięso nie wydobywa się z niego krwisty płyn. W czasie pieczenia podlewamy, co około 10 minut marynatą.