Sposób przygotowania:
Udka na pieczonych ziemniaczkach i boczku
Ziemniaki obieramy, a następnie myjemy i kroimy w średniej wielkości plasterki. Boczek kroimy w plasterki. Paprykę w paseczki. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, a następnie wykładamy połowę ziemniaków, doprawiamy do smaku a następnie ponownie wykładamy ziemniaki, przyprawiamy, układamy plasterki boczku oraz paprykę. Całość jeszcze raz polewamy olejem. Naczynie umieszczamy w piekarniku i pieczemy ok 30 min w tem. 180'C - aż ziemniaczki będą miękkie i ładnie podpieczone. Co jakiś czas delikatnie mieszamy. Udka gotujemy. Ugotowane kropimy olejem, a następnie nacieramy czosnkiem, papryką słodką, pieprzem kolorowym oraz solą ziołową. Odkładamy na ok 30 min. Po tym czasie udka umieszczamy na ziemniaczkach i pieczemy ok 15 min. Gotowe podajemy. Smacznego !!