IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Udka na pieczonych ziemniaczkach i boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczny i szybki pomysł na obiad.

Udka na pieczonych ziemniaczkach i boczku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka na pieczonych ziemniaczkach i boczku

 

Sposób przygotowania:

Udka na pieczonych ziemniaczkach i boczku
Ziemniaki obieramy, a następnie myjemy i kroimy w średniej wielkości plasterki. Boczek kroimy w plasterki. Paprykę w paseczki. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, a następnie wykładamy połowę ziemniaków, doprawiamy do smaku a następnie ponownie wykładamy ziemniaki, przyprawiamy, układamy plasterki boczku oraz paprykę. Całość jeszcze raz polewamy olejem. Naczynie umieszczamy w piekarniku i pieczemy ok 30 min w tem. 180'C - aż ziemniaczki będą miękkie i ładnie podpieczone. Co jakiś czas delikatnie mieszamy. Udka gotujemy. Ugotowane kropimy olejem, a następnie nacieramy czosnkiem, papryką słodką, pieprzem kolorowym oraz solą ziołową. Odkładamy na ok 30 min. Po tym czasie udka umieszczamy na ziemniaczkach i pieczemy ok 15 min. Gotowe podajemy. Smacznego !!
Udka na pieczonych ziemniaczkach i boczku
Ziemniaczki obieramy i kroimy w plasterki
Udka na pieczonych ziemniaczkach i boczku
Ziemniaki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i przyprawiamy
Udka na pieczonych ziemniaczkach i boczku
Boczek kroimy w plasterki i układamy na ziemniakach
Udka na pieczonych ziemniaczkach i boczku
Układamy paprykę i pieczemy a nastepnie układamy udka