Sposób przygotowania:
Udka panierowane w pomidorach suszonych
Udka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem,a następnie natrzeć solą i pieprzem oraz ostrą papryką. Pomidory wyjąć z zalewy na sitko, aby odsączyć i posiekać drobniutko na deseczce i natrzeć nimi udka. Przykryć i wstawić naczynie z udkami do lodówki, aby przyprawy się przegryzły. Piekarnik nagrzać do temp. 220 st. na pół godziny przed wyjęciem udek z lodówki. Na blachę wlać olej i wstawić ostrożnie do piekarnika, gdy się nagrzeje, wysunąć i powoli kłaść udka na rozgrzany olej. Wsunąć z powrotem i piec z godzinę. W połowie pieczenia zmniejszyć nieco temperaturę pieczenia do 200 st. C, a udka obrócić dwiema łopatkami na drugą stronę. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i odczekać 5-7 min., dopiero potem wyjąć blachę przez rękawice lub nożycami do drobiu przenieść udka na półmisek i podawać z ziemniakami z wody i sałatą w śmietanie.