haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Udka pieczone w folii

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Alternatywa do potraw smażonych na tłuszczu. Smaczne, tanie,proste. Smakuje każdemu ;)

Udka pieczone w folii

Składniki:

Udka pieczone w folii

 

  • 6 udek z kurczaka
  • 1 torebka do pieczenia+zamkniecie
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka octu
  • przyprawy:
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Udka pieczone w folii
Udka myjemy i wkładamy do miski, wrzucamy przyprawy, dodajemy olej i ocet. Mieszamy aby przyprawy równo obtoczyły mięso. Zostawiamy w lodówce na 15-30 minut (można nawet na noc). Wszystko, razem z marynata wkładamy do foliowej torebki, zamykamy klipsem, robimy w torebce dwie małe dziurki i pieczemy ok. 50 minut. Żeby skórka była brązowa, 15 minut przed końcem czasu pieczenia ostrożnie robimy nacięcie długości.ok 10 cm przy klipsie. Wyciągamy w rękawicach kuchennych na miskę razem z woreczkiem, następnie ostrożnie przekładamy z woreczka na talerze.