Agata88

Agata88

Szef Kuchni
[Przepisów: 48]

Udka pod pierzynką z pieczarek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lubię gotowanie, ale nie mam dość czasu, żeby takie danie jak udka pod pierzynką robić na co dzień, często w kuchni eksperymentuję, i modyfikuję przepisy oraz biorę pod uwagę opinie innych.

Udka pod pierzynką z pieczarek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Udka pod pierzynką z pieczarek

Udka pod pierzynką

  • 2 duże udka kurczaka
  • 20 dag ryżu
  • 1 por
  • 6 pieczarek lub więcej
  • 250 ml bulionu z kurczaka, może być z kostki
  • przyprawa pikantna do kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Udka pod pierzynką z pieczarek
Oliwę wlać do miseczki, dodać przyprawę do kurczaka, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, rozmieszać. Udka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć marynatą i ostawić w chłodne miejsce na 2 h a najlepiej na całą noc.

Do naczynia żaroodpornego wsypać najpierw ryż, na tym ułożyć pokrojony w plastry por, następnie pokrojone w plasterki pieczarki, na samej górze ułożyć udka kurczaka. Całość powoli zalać szklanką przygotowanego bulionu.

Tak przygotowaną potrawę piec w piekarniku 180 stopni przez około 50 min .
Udka pod pierzynką z pieczarek
Tak przygotowaną potrawę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 50 min
Udka pod pierzynką z pieczarek
Całość powoli zalać szklanką wcześniej przygotowanego bulionu, należy pamiętać aby bulion był dość słony gdyż ryżu się już nie soli