ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Udka w glazurze miodowo-musztardowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

U mnie z patelni ale polecam także do piekarnika lub na grilla

Udka w glazurze miodowo-musztardowej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Udka w glazurze miodowo-musztardowej

 

  • 6 pałek z kurczaka
  • 3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • ok. 100 ml miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • sól,piepz

Sposób przygotowania:

Udka w glazurze miodowo-musztardowej
przygotowujemy glazurę: w misce mieszamy miód, musztardy, ocet, dodajemy sól i pieprz. Całość mieszamy dokładnie. Umyte i osuszona pałki z kurczaka przecinamy delikatnie w jednym miejscu i moczymy w glazurze (jeśli mamy czas można to zrobić trochę wcześniej żeby pałki poleżały w glazurze i mocniej przeszły smakiem). Na rozgrzaną patelnię kładziemy takie obtoczone pałki. Najpierw na większym ogniu przesmażyć je ze wszyskrich stron, jak się zrumienią zmniejszamy ogień, dolewamy odrobinę glazury na patelnię i dusimy całość. Po ok. 5 minutach przewracamy je na drugą stronę i znowu dolewamy glazury i dusimy dalej. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Tak przyrządzone pałki podajemy z ulubionymi dodatkami.
Udka w glazurze miodowo-musztardowej
zaczynamy od przygotowania glazury z miodu
Udka w glazurze miodowo-musztardowej
zaczynamy od obsmażenia na mocniejszym ogniu
Udka w glazurze miodowo-musztardowej
potem całość dusimy dolewając miodu z musztardami