carmen1051

carmen1051

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 115]

Udka w groszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczny i oryginalny kurczak z groszkiem

Udka w groszku

Składniki:

Udka w groszku

 

  • 4 udka z kurczaka
  • 3 cebule
  • 2 puszki zielonego groszku
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka maki
  • szklanka wody
  • przyprawa do drobiu

Sposób przygotowania:

Udka w groszku
Udka myjemy, nacieramy przyprawą do drobiu i odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie mięso smażymy na gorącym tłuszczu aż się zarumieni na złoty kolor. Przekładamy do garnuszka.Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, czosnek tez obieramy, drobno siekamy i razem przesmażamy na patelni. Przekładamy do garnka z udkami. Do mięsa dolewamy szklanke wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Po 15 minutach dodajemy groszek wraz z zalewą. Całość dusimy ok 15 minut aż wszystkie składniki zmiękna i wytworzy się sos. Kiedy sos będzie zbyt rzadki zagęszczamy mąką rozrobiona w połowie szklanki wody. Podajemy z ziemniakami.