Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Udka w konfiturze z czerwonej cebuli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Słodko-winna cebula odpowiednio długo duszona, a następnie pieczona, czerwona cebula idealnie pasuje do udek z kurczaka.

Udka w konfiturze z czerwonej cebuli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka w konfiturze z czerwonej cebuli

 

  • 1 kg udek z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 1,5 kg czerwonej cebuli
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 300ml czerwonego wytrawnego wina
  • 3/4 szklanki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz czarny
  • masło

Sposób przygotowania:

Udka w konfiturze z czerwonej cebuli
Udka obtoczyć w przyprawie do kurczaka i odłożyć. Cebulę skroić w piórka i na niewielkiej ilości masła przysmażyć. Dodać cukier, ocet balsamiczny i wino. Wszystko razem dusić, aż cebula zdecydowanie zmięknie, a płyn odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Udka obsmażyć mocno z dwóch stron, aż się zarumienią. Na dnie naczynia do pieczenia wyłożyć trochę duszonej cebuli. Ułożyć obsmażone udka. Wyłożyć resztę cebuli. Na patelnie wlać odrobinę wody i wymyć smaki. Wlać do udek. Piec w 180*C przez 45min. Podać z ziemniakami. Smacznego!
Udka w konfiturze z czerwonej cebuli
Cebulę obrać i skroić w piórka lub drobniej.
Udka w konfiturze z czerwonej cebuli
Udka obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Udka w konfiturze z czerwonej cebuli
Na dnie położyć trochę cebuli i ułożyć udka.
Udka w konfiturze z czerwonej cebuli
Wyłożyć na mięso cebulę i wstawić do piekarnika.