Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Rosół z mega pierogiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pomysł podpatrzyłam przeglądając przepisy kuchni niemieckiej .W oryginale nazywało się to Maultaschen i pochodzi z kuchni Szwabii

Rosół z mega pierogiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rosół z mega pierogiem

 

  • Rosół:
  • 1 duże górne udko z kurczaka
  • 25 dag korpusu ( z szyjką ) po rozbieraniu kurczaka
  • 1 cebula
  • 1/3 kawałka pora
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki ( średnie)
  • 1 korzonek suszonego grzybka
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1 nieduża gałązka lubczyku ( może być mrożony )
  • 2 małe listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki soli
  • maggi w płynie do smaku
  • natka pietruszki do posypania
  • 1 litr wody

 

  • Mega pierogi:
  • 1/2 szklanki mąki + do podsypywania
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • szczypta soli
  • 4 łyżki zmielonego mięsa gotowanego kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • pieprz mielony
  • maggi w płynie do smaku
  • majeranek do smaku

 

Sposób przygotowania:

Rosół z mega pierogiem
Obrać i przekroić na równe części warzywa. Umyć. Wysuszyć. Rozgrzać suchą patelnię i ułożyć na niej warzywa. Podpiekać aż się na powierzchni zrumienią ( wytworzy się naturalny karmel ).

Przygotować natkę, lubczyk , liście laurowe , ziele angielskie i związać je w wiązankę.

Umyć mięso. Ułożyć w garnku razem z mięsem , zieleniną i grzybkiem. Zalać wodą. Wsypać 1/2 łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować na bardzo małym 1,5 godziny.

Wyłowić i wyrzucić natkę, lubczyk i przyprawy** .

Udko, kawałki korpusu i grzybek odłożyć na bok. Osobno odłożyć warzywa ***.

Rosół przecedzić i doprawić maggi .

Odlać szklankę rosołu i wraz z udkiem i kawałkiem ugotowanej marchewki zużyć na galaretę****, półtorej szklanki odlać jako bazę na zupę pomidorową ***** - resztę tj. 2,5 szklanki będzie jako rosół do tego dania.

Z korpusów obrać mięso ( chrząstki, skórki i kości wyrzucić). Zmielić.

Cebulę usiekać bardzo drobno i usmażyć na złoto na oleju.

Osobno usmażyć na rumiano kilka ,,piórek" czerwonej cebuli - posłużą do dekoracji)

Przygotować farsz mieszając zmielone mięso z cebulą i doprawiając go majerankiem , pieprzem i maggi. Mąkę wsypać do miski - lekko osolić i zalać wrzątkiem. Wyrobić na elastyczne ciasto podsypując mąką jeśli trzeba.

Wyłożyć ciasto na wysypany mąką blat i rozwałkować.

Wyciąć 2 duże prostokąty ( długość dłuższego boku musi być mniejsza niż średnica talerza w którym podamy zupę.

Ułożyć na cieście farsz . Zlepić dokładnie dociskając brzegi pierogów ( przyciąć rogi by nie były za duże ). Ułożyć na wysypanej mąka tacce i przykryć ściereczką by nie wyschły.

Zagotować osoloną wodę i umieścić we wrzącej delikatnie pierogi ( najlepiej ułożyć na łyżce cedzakowej i tak zanurzyć we wrzątku.

Gdy wypłyną gotować minutę i delikatnie wyłowić.

Ułożyć po jednym na talerzu, oblać gorącym rosołem i posypać usiekaną natką pietruszki .

Na każdego pieroga położyć kilka ,, piórek" zrumienionej cebuli.



* Bardzo często kupuję tzw. ,,porcje rosołowe" czyli po prostu korpusy które zostają po wyluzowaniu piersi i udek z kurczaka. Uważam , że są fantastyczną bazą na zupę. Mało tego połączone w gotowaniu z udkami i dużą ilością warzyw dają wywar , który można uznać za lekki rosół. A mięso obrane z nich ( na gorąco bo lepiej się obierają ) po odrzuceniu skór i kostek to podstawa farszów do pierogów, krokietów , pasztecików czy naleśników z mięsem.



** Natkę pietruszki, lubczyk, listki laurowe, ziele angielskie wsadziłam do siatkowego rękawa do pieczenia mięs i zawiązałam .Potem tylko wyłowię i wyrzucę.



*** Marchew, seler, pietruszkę zostawić na sałatkę - por i cebulkę zamrozić ( przydadzą się do zagęszczenia sosu lub zupy .



****Z odlanego rosołu i rozdrobnionego mięsa z udka ( po odrzuceniu chrząstek, skóry i kości) zrobiłam galaretę po dodaniu żelatyny ( 2,5 płaskiej łyżeczki namoczone w 1/4 szklanki zimnej wody). Można do niej dodać groszek konserwowy, jajko na twardo , roztarty ząbek czosnku - jak kto lubi .



***** Do szklanki rosołu dodaję pół szklanki wody, pół szklanki słodkiej śmietanki, koncentrat pomidorowy - doprawiam do smaku maggi w płynie i podaję z drobnym makaronem lub ryżem 
Rosół z mega pierogiem
Ugotować esencjonalny rosół z kurczaka-warzyw i przypraw
Rosół z mega pierogiem
Ze zmielonego miesa kurczaka- usmażonej cebuli i przypraw przygotowa ć farsz
Rosół z mega pierogiem
Zagnieść parzone ciasto i ulepić 2 duże pierogi
Rosół z mega pierogiem
Ugotować mega pierogi w osolonym wrzątku