Sposób przygotowania:
Udka kurze w ciemnym sosie z pieczarkami
Cebule obrac, umyc i porkoic w kosteczke, pieczarki oczyscic, obrac i pokroic cienko w plastry lub poplastry. Mieso umyc, osuszyc recznikiem papierowym i natrzec przyprawami: sola, pieprzem, papryka, vegeta, a na koncu miodem - po ok 1 lyzce na kazde udo. Mieso mozna wstawic do lodówki na godzine. W wiekszym rondlu rozgrzac tluszcz i podsmazyc mieso na rumiano z obu stron. Zalac 3 szklankami goracej, przegotowanej wody, ponakluwac mieso gleboko w kilku miejscach za pomoca widelca. Dodac wino, 2 lyzki sosu sojowego, lyzeczke vegety, pieprz i lyzeczke papryki czerwonej. Dusic pod przkryciem przez 25 minut, dodac cebule, koncentrat pomidorowy, sól, kolendre i gotowac pod przykryciem przez 10 minut. Dodac obrane i pokrojone cienko pieczarki i dusic przez 10-15 minut. Dodac przyprawy chilli, oregano, sok z cytryny. Zdjac z ognia i zagescic rozpuszczona w niewielkiej ilosci zimnej wody maka, ponownie zagotowac i przyprawic do smaku. Podawac z ziemniakami.
Anula
Natala1210
luna
evita0007
msewka
ginowski75
fajny pomysł :D