iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Udka w makaronie azjatyckim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jest to bardzo aromatyczne i rozgrzewające danie. Bardzo lubię dodawać przyprawy do dań, aby zyskiwały nowy smak.

Udka w makaronie azjatyckim

Składniki:

Udka w makaronie azjatyckim

 

  • 1 kg udek z kurczaka,
  • 1/2 opakowania makaronu azjatyckiego,
  • 1/2 czerwonej papryczki chili,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka octu ryżowego,
  • 1 cm korzenia imbiru,
  • łyżka sosu ostrygowego.

Sposób przygotowania:

Udka w makaronie azjatyckim

ETAP 1:

Udka myjemy, wycieramy dokładnie ręcznikami papierowymi. Chili siekamy, czosnek przeciskamy dodajemy miód, ocet, starty imbir, sos ostrygowy. W marynatę wkładamy udka i zostawiamy na kilka godzin.

Układamy w naczyniu do pieczenia i pieczemy przez 40 minut pod przykryciem. Następnie odchylamy przykrycie i pieczemy kolejne 20 minut. Makaron zaparzamy pod przykryciem zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Wkładamy makaron do naczynia z udkami i obtaczamy w sosie wytworzonym podczas pieczenia.

Podajemy udka z makaronem posypane zieleniną.