Sposób przygotowania:
Najsmaczniejszy barszcz na świecie
Buraki wybrać możliwie równej wielkości, umyć i odsączyć z nadmiaru wody - włożyć do rękawa foliowego przeznaczonego do pieczenia, wlać do środka 2-3 łyżki zimnej wody, zamknąć worek drucikami i włożyć do piekarnika. Nastawić temperaturę na 200*C i piec do miękkości (czas pieczenia jest zależny od wielkości i gatunku buraków). Pozostawić do ostygnięcia.
W tym czasie do dużego garnka włożyć obrane warzywa pokrojone w mniejsze kawałki.
Dodać ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, trochę soli, garść suszonych grzybów, świeży lubczyk + ew. 2 goździki i 2-3 kawałki kory cynamonu. Gotować powoli do uzyskania skoncentrowanego i esencjonalnego wywaru. Pozostawić pod przykrycie do ostygnięcia.
Ostudzone buraki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki warzywnej. Wywar odcedzić i rozgrzać do wstępnego wrzenia - dodać starte buraczki, przemieszać i ponownie rozgrzać, aż całość niemal zawrze. Dodać ocet jabłkowy do smaku, zmiażdżony czosnek, sporo pieprzu ziołowego i czarnego. Ogrzewać ok. 10min. nie dopuszczając do wrzenia. Garnek nakryć i odstawić w chłodne miejsce na 10-12 godzin.
Kiedy barszcz dobrze naciągnie przelać przez gęste sito i odcisnąć pozostałe buraczki.
Barszcz zagrzać, ale nie zagotować - doprawić do smaku solą, pieprzem, świeżo wyciśniętym czosnkiem, octem jabłkowym oraz płynnym miodem.
Barszcz powinien być lekko pikantny, słodkawy i z lekko wyczuwalną nutą kwasowości.
Podawać w talerzu z dodatkiem uszek /pierogów lub w filiżance jako dodatek np. do krokietów/pasztecików.
W tym czasie do dużego garnka włożyć obrane warzywa pokrojone w mniejsze kawałki.
Dodać ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, trochę soli, garść suszonych grzybów, świeży lubczyk + ew. 2 goździki i 2-3 kawałki kory cynamonu. Gotować powoli do uzyskania skoncentrowanego i esencjonalnego wywaru. Pozostawić pod przykrycie do ostygnięcia.
Ostudzone buraki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki warzywnej. Wywar odcedzić i rozgrzać do wstępnego wrzenia - dodać starte buraczki, przemieszać i ponownie rozgrzać, aż całość niemal zawrze. Dodać ocet jabłkowy do smaku, zmiażdżony czosnek, sporo pieprzu ziołowego i czarnego. Ogrzewać ok. 10min. nie dopuszczając do wrzenia. Garnek nakryć i odstawić w chłodne miejsce na 10-12 godzin.
Kiedy barszcz dobrze naciągnie przelać przez gęste sito i odcisnąć pozostałe buraczki.
Barszcz zagrzać, ale nie zagotować - doprawić do smaku solą, pieprzem, świeżo wyciśniętym czosnkiem, octem jabłkowym oraz płynnym miodem.
Barszcz powinien być lekko pikantny, słodkawy i z lekko wyczuwalną nutą kwasowości.
Podawać w talerzu z dodatkiem uszek /pierogów lub w filiżance jako dodatek np. do krokietów/pasztecików.
Szeptucha
Habibi & Cats
Na zdrówko ☺
Szeptucha