Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Najsmaczniejszy barszcz na świecie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Chciałabym podzielić się moim sposobem na przygotowanie czerwonego barszczu, który nie tylko ma przepiękny głęboki kolor, ale też niesamowicie skoncentrowany buraczany smak :)

Najsmaczniejszy barszcz na świecie

Składniki:

Najsmaczniejszy barszcz na świecie

 

Sposób przygotowania:

Najsmaczniejszy barszcz na świecie
Buraki wybrać możliwie równej wielkości, umyć i odsączyć z nadmiaru wody - włożyć do rękawa foliowego przeznaczonego do pieczenia, wlać do środka 2-3 łyżki zimnej wody, zamknąć worek drucikami i włożyć do piekarnika. Nastawić temperaturę na 200*C i piec do miękkości (czas pieczenia jest zależny od wielkości i gatunku buraków). Pozostawić do ostygnięcia. 

W tym czasie do dużego garnka włożyć obrane warzywa pokrojone w mniejsze kawałki. 

Dodać ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, trochę soli, garść suszonych grzybów, świeży lubczyk + ew. 2 goździki i 2-3 kawałki kory cynamonu. Gotować powoli do uzyskania skoncentrowanego i esencjonalnego wywaru. Pozostawić pod przykrycie do ostygnięcia.

Ostudzone buraki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki warzywnej. Wywar odcedzić i rozgrzać do wstępnego wrzenia - dodać starte buraczki, przemieszać i ponownie rozgrzać, aż całość niemal zawrze. Dodać ocet jabłkowy do smaku, zmiażdżony czosnek, sporo pieprzu ziołowego i czarnego. Ogrzewać ok. 10min. nie dopuszczając do wrzenia. Garnek nakryć i odstawić w chłodne miejsce na 10-12 godzin. 

Kiedy barszcz dobrze naciągnie przelać przez gęste sito i odcisnąć pozostałe buraczki. 

Barszcz zagrzać, ale nie zagotować - doprawić do smaku solą, pieprzem, świeżo wyciśniętym czosnkiem, octem jabłkowym oraz płynnym miodem.

Barszcz powinien być lekko pikantny, słodkawy i z lekko wyczuwalną nutą kwasowości. 

Podawać w talerzu z dodatkiem uszek /pierogów lub w filiżance jako dodatek np. do krokietów/pasztecików.