Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Cordon bleu z wieprzowiny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mając w lodówce ser żółty w plasterkach i parę plastrów szynki postanowiłam dla odmiany z kotletów schabowych zrobić rodzinie na święta kotleta szwajcarskiego.

Cordon bleu z wieprzowiny Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Cordon bleu z wieprzowiny

na kotlety:

  • 5 kawałków schabu po ok. 10-12 dag
  • 5 plasterków sera żółtego goudy
  • 5 plasterków szynki wieprzowej
  • dodatkowo:
  • pieprz ,sól,przyprawa do mięsa ,czosnek granulowany do smaku

na panierkę:

Sposób przygotowania:

Cordon bleu z wieprzowiny

Przygotowanie mięsa:

Cordon bleu z wieprzowiny
Na każdym rozbitym kotlecie do połowy rozkładamy po plasterku sera żółtego i szynki

Kotlety delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa z obu stron, dość cienko. Nacieramy je solą, pieprzem, przyprawą do mięsa i czosnkiem granulowanym do smaku. Na każdy rozbity kotlet nakładamy na każdą połowę kotleta po 1 plasterku szynki i 1 plasterku sera żółtego.

Składanie kotleta:

Cordon bleu z wieprzowiny
Każdy kawałek kotleta z serem żółtym i szynką złożyć na pół

Następnie każdy kawałek kotleta z serem i szynką składamy na pół. Dokładnie przyciskając do siebie nachodzące na siebie boki kotleta.

Przygotowanie panierki:

Cordon bleu z wieprzowiny
Złożony kotlet na pół obtaczamy najpierw w mące,potem w jajku a na końcu w bułce tartej

Na 1 talerzyk wsypać odrobinę mąki. Na 2 talerzyk wsypać bułkę tartą. Jajka z mlekiem roztrzepać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Każdy złożony kotlet obtaczamy najpierw w mące,potem w roztrzepanym jajku z mlekiem a na końcu w bułce tartej.

Etap końcowy:

Cordon bleu z wieprzowiny
Opanierowane kotlety smażymy na oleju na rozgrzanej patelni

Gotowe panierowane kotlety smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Na średnim ogniu przez ok. 6-7 min. z każdej strony. Podajemy gorące z ziemniakami i ulubioną sałatką.


Tagi:

dania kotlety