Sposób przygotowania:
Cordon bleu z wieprzowinyPrzygotowanie mięsa:
Kotlety delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa z obu stron, dość cienko. Nacieramy je solą, pieprzem, przyprawą do mięsa i czosnkiem granulowanym do smaku. Na każdy rozbity kotlet nakładamy na każdą połowę kotleta po 1 plasterku szynki i 1 plasterku sera żółtego.
Składanie kotleta:
Następnie każdy kawałek kotleta z serem i szynką składamy na pół. Dokładnie przyciskając do siebie nachodzące na siebie boki kotleta.
Przygotowanie panierki:
Na 1 talerzyk wsypać odrobinę mąki. Na 2 talerzyk wsypać bułkę tartą. Jajka z mlekiem roztrzepać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Każdy złożony kotlet obtaczamy najpierw w mące,potem w roztrzepanym jajku z mlekiem a na końcu w bułce tartej.
Etap końcowy:
Gotowe panierowane kotlety smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Na średnim ogniu przez ok. 6-7 min. z każdej strony. Podajemy gorące z ziemniakami i ulubioną sałatką.